Partidul Brexitului (Brexit Party) al lui Nigel Farage este creditat ca favorit în regatul Unit în vederea alegerilor europene, prevăzute la 23 mai, potrivit unui sondaj, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El este creditat cu primul loc, cu 27% din intenţiile de vot, devansând Partidul Laburist (22%), Partidul Conservator (15%) şi Verzii (10%), potrivit unui sondaj de miercuri al Institutului YouGov, realizat în perioada 15-16 aprilie pe un număr de 1.855 de britanici.

În urmă cu o săptămână, partidul lui Nigel Farage, un deputat european, se clasa pe locul trei, cu 15% din intenţiile de vot. Însă era înaintea lansării campaniei oficiale a partidului.

Formaţiunea a beneficiat de atunci de ”lumina proiectoarelor”.

Partidul s-a prezentat ca salvatorul Brexitului, capabil să ducă cu bine la sfârşit divorţul între Regatul Unit şi Uniunea Europeană (UE), după ce Guvernul conservator al Theresei May a cerut amânări în două rânduri.

Prevăzut iniţial la 29 martie, în urma referendumului din iunie 2016, Brexitul a fost amânat prima oară la 12 aprilie, iar apoi la 31 octombrie.

Această amânare poate fi scurtată în orice moment, în cazul în care deputaţii adoptă acordul retragerii încheiat de May cu Bruxellesul. Însă, dacă nu o fac până la 23 mai, britanicii ar urma să îşi aleagă reprezentanţi în Parlamentul European (PE).

Potrivit sondajului, ascensiunea partidului Brexitului a condus la scăderea, într-o săptămână, de la 14 la 7% a intenţiilor de vot cu care era creditat partidul Ukip (eurofob şi antimigraţie), marele învingător al scrutinului european din 2014, cu peste 26% din voturile exprimate, şi căruia Nigel Farage i-a fost lider.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.