Noul prim-ministru al Autorităţii Palestiniene, Mohammad Shtayyeh, a acuzat marţi Statele Unite că au declarat „război financiar” poporului său, scrie The Times of Israel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu există parteneri în Palestina pentru Trump. Nu există parteneri arabi pentru Trump şi nici parteneri europeni”, a declarat Shtayyeh în primul său interviu acordat presei internaţionale de când a preluat puterea în weekend.

Shtayyeh, un economist educat în Marea Britanie, îşi începe mandatul într-o perioadă dificilă pentru palestinieni, chiar în mijlocul unei crize financiare. Guvernul său – Autoritatea Palestiniană (PA) – administrează zone autonome din Cisiordania.

Administraţia Trump a retras sute de milioane de dolari alocate ajutoarelor umanitare, inclusiv sumele alocate refugiaţilor palestinieni.

Autoritatea Palestiniană a început să plătească deja doar jumătate din salarii pentru zeci de mii de angajaţi ai statului, a redus serviciile şi a crescut rata împrumuturilor. Într-un nou raport publicat miercuri, Banca Mondială a informat că deficitul bugetar al Palestinei va creşte de la 400 de milioane de dolari în 2018 la peste un miliard de dolari în acest an.

„Israelul face parte din războiul financiar declarat de SUA faţă de noi. Întreg sistemul încearcă să ne facă să ne predăm şi să acceptăm o propunere de pace inacceptabilă. Este şantaj financiar şi îl respingem”, a declarat Shtayyeh.

Shtayyeh a explicat cum va încerca să gestioneze situaţia. El a afirmat că va dezvolta sectoarele economice, agricole şi ale educaţiei şi va încerca să reducă dependenţa ţării de Israel. De exemplu, el a propus să se importe combustibil din Iordania, în loc de Israel şi a sugerat şi crearea unei monede palestiniene. De asemenea, el a informat că palestinienii vor căuta susţinere financiară de la donatori europeni şi arabi.

În ciuda tensiunilor cu Israelul şi SUA, Shtayyeh a declarat că palestinienii rămân fideli creării unui stat palestinian independent în zonele capturate de Israel în războiul din 1967. Acest lucru include şi stabilirea capitalei în Ierusalimul de Est, anexat de Israel.

Trump a părut să se îndepărteze de soluţia cu două state separate. El a transferat ambasada SUA la Ierusalim şi a recunoscut oficial suveranitatea israeliană în Înălţimile Golan, teritoriu capturat de israelieni de la palestinieni în 1967.

Shtayyeh a declarat că în urma acestor decizii, nu mai există nimic de negociat. El a precizat că orice propunere care ignoră cererile cheie palestiniene va fi respinsă de comunitatea internaţională. Uniunea Europeană şi-a reiterat în această săptămână apelul pentru discuţii de pace care ar duce la crearea unui stat palestinian.

„Unde vom avea statul palestinian? Nu căutăm o entitate. Vom fi un stat suveran. Palestinienii nu sunt interesaţi în pace economică. Suntem interesaţi în oprirea ocupaţiei. Nu ne putem bucura de viaţă sub ocupaţie”, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.