Festivalul de Film de la Cannes a decis să îl recompenseze anul acesta pe actorul Alain Delon cu Palme d'Or onorific pentru a aduce un omagiu prezenţei lui minunate în istoria filmului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După Jeanne Moreau, Woody Allen, Bernardo Bertolucci, Jane Fonda, Clint Eastwood, Jean-Paul Belmondo, Manoel de Oliveira, Agnès Varda şi Jean-Pierre Léaud, festivalul este „mândru şi încântat că actorul legendar, care a jucat în «Il Gatopardo» al lui Luchino Visconti (Palme d'Or, 1963), a acceptat acest premiu din partea comunităţii internaţionale”, se arată în comunicatul transmis de organizatori.

„Pierre Lescure şi cu mine suntem încântaţi că Alain Delon a acceptat să fie premiat la festival”, a spus Thierry Frémaux, delegatul general. „El a ezitat mult timp, fiind dezinteresat cu privire la acest Palme d'Or pentru că a crezut că ar trebui să vină la Cannes doar penru a-i celebra pe regizorii cu care a lucrat”.

El a continuat: „Vorbim despre un gigant, o legendă vie şi un simbol global. În japonia, unde este venerat, este cunoscut ca Samuraiul Primăverii. Peste 80 de film, opere de artă şi superlative sunt testamentul talentului artistic şi al aurei internaţionale ale unui bărbat care a ars pe scenă în «Plein soleil» (1960), o odă frumuseţii lui incredibile. René Clément l-a inventat pe Delon în acest film. Un diamant neşlefuit. Avea doar 25 de ani la acea vreme”.

Majoritatea filmelor în care a jucat Delon au devenit clasice. A jucat sub îndrumarea unora ca Antonioni, Visconti, Melville, Losey, Godard şi Deray, şi alături de actori precum Gabin, Lancaster, Montand, Sharif şi Ventura, Mireille Darc, Romy Schneider, Claudia Cardinale, Ursula Andress şi Monica Vitti.

El este şi „un campion al box office-ului care nu a stat niciodată departe de cinematografia independentă”.

În 1964, el a produs „L'insoumis”, de Alain Cavalier, înainte de a fi regizor pentru „Afacerea Pigot/ Pour la peau d'un flic”, „Le Battant” şi „Parole de Flic”.

„Carisma, ochii şi expresia de tensiune, jocul lui Delon este un gen în sine în «Le Samouraï», o uriaşă sursă de inspiraţie pentru John Woo şi Quentin Tarantino, unde el este filmul”, au mai spus organizatorii festivalului.

Legătura lui Delon cu Festivalul de la Cannes datează de la începutul carierei lui. Pe 13 mai 1961, el a păşit prima dată pe covorul roşu de pe Croazetă, când a prezentat filmul «Che gioia vivere». Publicul nu a fost mai puţin încântat 30 de ani mai târziu, după apariţia lui spectaculoasă cu elicopterul şi barca pentru a prezenta «Nouvelle vague»”.

Alain Delon şi Claudia Cardinale, în „Il gattopardo”
Alain Delon şi Claudia Cardinale, în „Il gattopardo”

Între timp au mai fost „L'Eclisse” (1962), „Ghepardul/ Il gattopardo” (1963) şi „Mr. Klein” (1976). „Este prea mult din mine în acest film”, a spus el despre acesta din urmă.

Alain Delon a participat deseori la Festivalul de la Cannes, a prezentat câştigătorul Palme d'Or, a fost parte la a 60-a aniversare a evenimentului. În ultimii ani, el a spus că zilele pentru actorie au trecut.

Are un singur regret: „Este un singur lucru pe care l-am ratat şi care mă va urmări: mi-ar fi plăcut să fi lucrat sub îndrumarea unei regizoare înainte de a muri”.

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc între 14 şi 25 mai.

Juriul competiţiei va fi condus de cineastul mexican Alejandro González Inárritu, iar filmul „The Dead Don’t Die” al lui Jim Jarmusch va deschide evenimentul şi competiţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.