Cinematografia, gastronomia şi artele vizuale franceze sunt incluse în programul celei de-a 18-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). În focusul francez, între 31 mai şi 9 iunie, publicul va urmări în premieră în România producţii semnate de regizori aflaţi în plină ascensiune. Caravana culinară franco-română va sta la Cluj-Napoca pe toată durata evenimentului, în timp ce va fi deschisă expoziţia „O seară în atelierul părinţilor mei”, dialogul dintre două generaţii de artişti - cuplul Maria Manolescu şi Romelo Pervolovici (reuniţi în 1998 sub numele Grupul 2META) şi copiii lor, un arhitect şi o regizoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Printre filmele şi evenimentele confirmate în secţiunea dedicată cinematografiei franceze se numără comedia „Doubles Vies”, de Olivier Assayas, cu Guillaume Canet şi Juliette Binoche, în care un editor de success se vede nevoit să se adapteze la era digitală, în care cărţile nu mai există fizic, ideea de cuplu este foarte flexibilă, iar viaţa pare dictată de reţelele sociale.

Parte din selecţia de filme incluse în Focus Franţa, „Jean Paul Gaultier Freak & Chic”, cel mai recent documentar semnat de regizorul Yann L’Hénoret, îl urmăreşte pe legendarul designer francez de-a lungul a şase luni, surprinzându-l în plin proces de creaţie. Actori, dansatori, artişti de circ şi cabaret, referinţe pop şi creaturi flamboaiante cuceresc scena în Fashion Freak Show – conceptul revoluţionar pus în scenă de „copilul teribil al modei franceze”, la împlinirea a 40 de ani de carieră. Detalii intime din viaţa protagonistului, momente-cheie din evoluţia sa pe scena modei internaţionale şi un omagiu adus celor mai importanţi oameni din viaţa lui completează imaginile spectaculoase din show-ul produs de Jean Paul Gaultier - o petrecere la care au participat, între alţii, Madonna şi Vanessa Paradis.

O autobiografie condimentată cu muzică readuce la viaţă atmosfera anilor ’70 din Le Palace, club parizian în care petreceau artişti renumiţi ai epocii, precum Karl Lagerfeld, Mick Jagger şi Andy Warhol. „Golden Youth/ Une jeunesse dorée”, cel de-al doilea film regizat de Eva Ionesco, urmăreşte povestea lui Rose, o adolescentă de 16 ani, a cărei şansă de evadare din centrul de plasament în care a crescut vine sub chipul lui Michel - tânărul care o va introduce în lumea extravagantă a petrecerilor, interpretat de Lukas Ionesco, fiul regizoarei cu origini româneşti, care o va însoţi la cea de-a 18-a ediţie TIFF. Viaţa lor pare un şir nesfârşit de distracţii, până când întâlnirea cu un cuplu boem, trecut de prima tinereţe (Isabelle Huppert şi Melvil Poupaud) le va da vieţile peste cap.

Un eveniment neaşteptat îi transformă complet viaţa şi lui Frank, tânărul pompier a cărui înfăţişare este complet distrusă după un incediu mistuitor în „Sauver ou périr”, al doilea lungmetraj semnat de Frederic Tellier. În interpretarea lui Pierre Niney (premiul César în 2013 pentru rolul principal din „Yves Saint Laurent”), bărbatul proaspăt căsătorit şi viitor tată va fi nevoit să lupte pentru a-şi recăpăta viaţa de dinainte.

Starul francez Benoît Poelvoorde va putea fi văzut în două comedii - „Raoul Taburin” (r. Pierre Godeau), o adaptare după benzile desenate realizate de Jean-Jacques Sempé, şi „Au poste!”, comedia absurdă în regia lui Quentin Dupieux, în care doi poliţişti anchetează o crimă printre evenimente neprevăzute. „Deerskin”, cel mai recent film al regizorului va fi proiectat anul acesta la Cannes, în deschiderea secţiunii Quinzaine de Realisateurs.

La TIFF va fi prezentat şi câştigătorul Berlinalei de anul acesta, „Synonyms”, al treilea lungmetraj al lui Nadav Lapid, dar şi alte câteva filme ce urmează să fie anunţate.

Tot în premieră, va concerta compozitorul, pianistul şi producătorul Jean-Michel Bernard, în cadrul cine-concertului „Soundtrack of Dreams’’.

 

Focus Franţa, caravana culinară franco-română şi expoziţia „O seară în atelierul părinţilor mei” vor fi prezentate la TIFF în cadrul Sezonului România-Franţa 2019, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Institut Français şi Groupama.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.