Preşedintele sudanez destituit Omar al-Bashir a fost transferat, în noaptea de marţi spre miercuri, la o închisoare din Khartoum, a declarat o sursă apropiată fostului şef de stat, răsturnat de la putere de către armată, sub presiunea străzii, pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”(Al-)Bashir a fost transferat în noaptea (de marţi spere miercuri) la Închisoarea Kober la Khartoum", a declarat acest membru al familiei, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului, din motive de securitate.

Omar al-Bashir, în vârstă de 75 de ani, era deţinut de către militari într-un loc necunoscut după ce a fost arestat, în urma destituirii sale de către armată, după patru luni de contestare.

Potrivit unor martori, în sectorul acestei închisori, situate în nordul Khartoumului, s-a desfăşurat un număr important de militari şi membri ai unor grupări paramilitare.

”Sunt trupe în vehicule înarmate cu mitraliere în apropierea închisorii”, a declarat pentru AFP un martor.

Manifestanţii sudanezi, mobilizaţi de la începutul lui decembrie 2018 împotriva regimului, au reclamat judecarea fostului preşedinte, care s-a aflat la putere timp de 30 de ani.

Amnesty International (AI) a îndemnat armata să-l predea pe preşedintele destituit Curţii Penale Internaţionale (CPI), care a emis un mandat de arestare pe numele acestuia, în urmă cu aproximativ zece ani, cu privire la ”crime de război” şi ”crime împotriva umanităţii”, iar apoi cu privire la ”genocid” în Darfour (vest).

Uganda a anunţat marţi că ar putea să ”examineze” o cerere de azil a lui al-Bashir, în cazul în care acesta ”abordează” acest subiect.

Generalul Abdel Fattah Buhrane, şeful Consiliului Militar de Tranziţie în Sudan, a promis sâmbătă ”eliminarea răfăcinilor” regimului lui Omar al-Bashir.

Consiliul Militar are în continuare între cei zece membri ai săi piloni ai acestui regim.

După ce a anunţat vineri că va refuza să-l extrădeze pe al-Bashir, această nouă putere a anunţat luni, prin vocea generalului Jalaluddine Cheikh, că această decizia urmează ”să fie luată de către un Guvern popular şi nu de către Consiliul Militar”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.