Catedrala Notre Dame din Paris, ce datează înca din secolul al XII-lea, a izbucnit în flacari, în data de 15 aprilie 2019, la ora locală 19 a Franţei. Imediat de la izbucnirea incediului, au fost mobilizaţi peste 800 de pompieri care au încercat din răsputeri să salveze monumentul istoric, vechi de peste 800 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însuşi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost de faţă în acea seara, atunci când flăcările au doborât faimosul turn, la doar două ore de la izbucnirea focului. Rapoartele realizate de către experţi menţionează faptul că flacările şi căldura au fost atât de mari, încat se simţea chiar de pe cealaltă parte a râului Sena.

Până în prezent, din fericire, nu sunt semnalate victime. Din raport s-a constatat că au fost salvate de pompieri ambele clopotniţe din faţă, iar aceştia sunt optimişti că vor fi păstrate şi alte părţi ale clădirii.

Catedrala Notre Dame a fost construită pentru prima dată în 1160 şi restaurată mai târziu între 1845 şi 1870. În fiecare an, faimoasa catedrală atrage 12 milioane de turişti în Paris, parţial datorită romanului „The Hunchback of Notre-Dame” scris de Victor Hugo, cât şi datorită filmului Disney cu acelaşi nume.

Turiştii care şi-au rezervat deja zborul spre Paris în vacanţa de Paşte, se întreabă dacă, totuşi, vor putea vizita catedrala. Decizia lor de a călători sau nu, va avea un impact significativ asupra veniturilor companiilor aeriene cât şi a celor care oferă despagubiri intarziere avion. Având în vedere pagubele uriaşe provocate de incendiu, care înca nu s-au stabilit cu exactitate ca şi valoare, este puţin probabil ca acest monument istoric să mai poată fi deschis publicului curând. Din primele informaţii, daunele sunt colosale, întregul interiorul din lemn fiind distrus.

Capodopera goticului european se află în mijlocul renovărilor şi era înconjurată de o schelă la momentul declanşării incendiului. Pe lângă milioanele de mesaje primite pe toate canalele de socializare din partea oamenilor de rând din toata lumea, ce şi-au exprimat tristeţea la vederea imaginilor devastatoare şi reprezentanţii celor mai mari agenţii de turism din lume au reactionat:

Focul de la Notre Dame este absolut devastator pentru Paris şi pentru întreaga lume. Catedrala este o minune de neînlocuit a istoriei, artei, arhitecturii şi religiei„ a spus Susie Chau de la Carpe Diem Traveler.

Sunt cu adevărat întristat de această tragedie … Notre Dame este de neînlocuit, unul dintre cele mai mari simboluri din Paris, inima Parisului, o pierdere tragică. Inima mea este sfâşiată. Mă doare să văd această frumoasă biserică şi istoria din spatele ei fiind distruse de foc„ a spus Terry Bahri de la TerryB Luxury Travel.

Se speculează, de asemenea, că ar putea exista şi un impact economic „Dacă Notre Dame se va pierde, va avea un impact asupra Franţei şi Parisului pentru generaţiile viitoare… Aceasta va schimba modul în care şi cum turiştii vor vizita Parisul şi va avea un impact economic grav asupra sutelor de întreprinderi mici, locale, care depind de turiştii săi. Noi toţi ne rugăm pentru pompierii curajoşi ai Franţei pentru a salva ce pot.” a declarat Marceau.

Acelaşi impact îl vor suferi şi companiile aeriene, având un număr mai redus de pasageri turişti către această destinaţie. Acest factor poate îndemna companiile să oprească zboruri la sol din cauza lipsei de pasageri.  În acest caz, firmele specializate în despăgubiri aeriene precum Airclaim.com, vor ajuta pasagerii să îşi solicite drepturile.

Astăzi, 16 aprilie 2019, la ora locala 10:50, pompierii francezi au declarat că incendiul a fost stins complet. „Echipajele vor mai rămâne la faţa locului pentru a supraveghea şi verifica stabilitatea clădirii, dar mai ales pentru a evacua din catedrală toate operele de artă. Această operaţiune se va extinde pe tot parcursul zilei”. Vor urma o serie de expertize care vor analiza dacă a fost afectată şi structura acestui edificiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.