Grupul TeraPlast, unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcţii din România, a anunţat, marţi, că finanţarea din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) ajunge la suma de 16 milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Investiţiile vizează divizia Steel a Grupului în scopul dezvoltării unităţilor de producţie şi creşterii prezenţei regionale şi vor fi derulate în decursul acestui an şi al anului viitor. Preşedintele consiliului de administraţie al TeraPlast, Dorel Goia, a precizat că cele 16 milioane de euro pe care le va primi grupul TeraPlast de la BERD au trei componente.

”O parte, respectiv 5 milioane de euro, merge către Depaco, pentru finanţarea parţială a unui proiect de extindere a capacităţilor de producţie. Alte 5 milioane de euro vizează TeraSteel Serbia, pentru returnarea unei părţi din împrumutul primit de la TeraPlast la înfiinţare. De asemenea, TeraPlast a decis majorarea capitalului social al TeraSteel Serbia cu 1,7 milioane de euro”, a spus Goia.

Cea de-a treia componentă, în valoare de 6 milioane de euro, are acelaşi obiectiv de dezvoltare a capacităţilor de producţie şi a poziţiei regionale ale diviziei Steel. Exporturile TeraSteel ajung în peste 25 de ţări, iar în 2018 se apropie de 30 de milioane de euro.

”Proiectul Depaco, cofinanţat prin ajutor de stat, presupune dezvoltarea unei unităţi noi de producţie: spaţii noi de producţie, depozitare şi utilaje de producţie. Unitatea de producţie care urmează să fie dezvoltată în cadrul proiectului, va fi construită într-o nouă locaţie şi va avea o producţie anuală cumulată de peste 10 milioane de metri pătraţi de ţiglă şi profile”, se arată în comunicat.

Inaugurată în 2017, TeraSteel Serbia - prima unitate de producţie cu capital privat românesc deschisă în străinătate după 1990 - a devenit, împreună cu TeraSteel România, un exportator important în Sud-Estul Europei.

”Investiţia totală în această unitate de producţie, de la înfiinţare şi până în prezent, se ridică la peste 6,5 milioane de euro. Dintre aceştia, peste 1 milion de euro reprezintă investiţia în modulul de panouri termoizolante cu vată minerală şi în linia de tablă cutată autoportantă, realizată în decursul anului 2018. Capacitatea de producţie a fabricii din Serbia este comparabilă cu cea din România – aproximativ 2,2 milioane de metri pătraţi de panouri, anual”, se arată în comunicat.

Una dintre principalele componente strategice ale Grupului TeraPlast pentru 2019 este dezvoltarea diviziei Steel, iar finanţarea din partea BERD va contribui la primele demersuri în această direcţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.