Dezbaterea şi votul asupra moţiunii simple „Justiţia - victimă sigură în mâinile lui Toader”, depusă de grupurile parlamentare USR şi PNL au fost amânate din nou. Dezbaterea şi votul urmau să aibă loc luni, în Senat, după ce moţiunea fost amânată de două ori, din lipsă de cvorum. Moţiunea ar putea decide soarta ministrului Justiţiei Tudorel Toader, confruntat în ultimele săptămâni cu nemulţumiri şi critici venite din PSD, inlcusiv din partea preşedintelui partidului, Liviu Dragnea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Programată iniţial pentru 8 aprilie, amânată apoi pentru 10 aprilie, de la 10:30, moţiunea urma să fie discutată în 10 aprilie de la ora 14:00, când ministrul Tudorel Toader a venit la Parlament, precizând că, pentru a fi prezent la dezbaterea moţiunii care îl vizează, a stat numai la prima parte a şedinţei de Guvern. Sala de plen a Senatului era, însă, aproape goală. Toader a precizat că era pregătit să răspundă punctual tututror acuzaţiilor din moţiune.
 
Nici astăzi moţiunea nu va fi dezbătută, iar următoarea şedinţă a Senatului este programată pentru 6 mai.
 
Ministrul Justiţei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că nu a fost preocupat să recepteze semnale privind modul în care vor vota reprezentanţii PSD la moţiunea împotriva sa care urmează să fie dezbătută în Senat şi că nu a discutat despre moţiune nici cu preşedintele Senatului, nici cu premierul. „De la ce să mă salveze? Sunt într-un pericol, sau în ce”, a spus Toader, întrebat dacă aşteaptă să fie salvat de votul social-democraţilor.
 
CE SPUN SOCIAL DEMOCRAŢII DESPRE TUDOREL TOADER
 
Discutarea moţiunii urma să aibă loc pe fondul nemulţumirilor tot mai mari în PSD faţă de ministrul Justiţiei. Toader este criticat atât de liderul PSD Liviu Dragnea, cât şi de membri ai PSD, nemulţumiţi de activitatea sa. 
 
Dragnea spune că tot partidul s-a lăsat "păcălit" de ministrul Justiţiei, care a anunţat în ianuarie că vrea să adopte ordonanţele privind justiţia, iar acum a afirmat că nu se justifică urgenţa. 
"Cred că domnul Toader ne-a păcălit, nu ştiu dacă o fi singur sau au fost doi", consideră Dragnea. El  a declarat, joi seară, că are în continuare un mare respect pentru Tudorel Toader, dar acesta a greşit foarte mult pentru că s-a jucat cu nişte enunţuri, într-o perioadă sensibilă.
”Am avut un respect foarte mare pentru Tudorel Toader, am şi acum, dar a greşit foarte mult. Ca membru al unui Guvern asumat de un partid mare, într-o perioadă destul de agitată exact din motivele astea false, nu poţi să te joci cu aşa ceva. Aici este vorba despre o responsabilitate foarte mare pe care trebuie să ţi-o asumi şi nu poţi să enunţi ceva după care să te joci cu enunţul, mai ales că sunt foarte sensibile. Asta este cea mai mare supărare. Nu are nimeni ceva cu domnul Toader personal, ba dimpotrivă, îi respect pregătirea. Nu discut altceva. Asta este marea supărare şi nu are rost să o ascund.  Am spus-o şi dumnealui, am spus-o foarte cinstit şi fără patimă, fără ceartă”, a declarat, joi seară, la Antena 3, liderul PSD, Liviu Dragnea, care a precizat că situaţia lu Toader va fi discutată la viitorul Comitet Executiv al PSD.
Şi  fostul ministru al Justiţiei, preşedinte al Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, susţine că există „foarte multe nemulţumiri” ale senatorilor PSD cu privire la activitatea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, iar la moţiunea simplă împotriva acestuia, social-democraţii, vor vota „potrivit conştiinţei”.
Marţi, Toader a avut şi o discuţie cu premierul Viorica Dăncilă, însă el a susţinut că nu a fost abordată tema demisiei.
 
CUM RĂSPUNDE MINISTRUL TUDOREL TOADER ACUZAŢIILOR
 
Ministrul Tudorel Toader a avut mai multe declaraţii prin care a răspuns întrebărilor referitoare la plecarea sa de la conducerea ministerului.
Miercuri, la Parlment, unde se adla tocmai pentru dezbaterea moţiunii împotriva sa, el a răspuns acuzaţiilor lui Dragnea conform cărora a "păcălit" spunând că vrea să adopte ordonanţe privind Justiţia. Toader a spus că  că este "o afirmaţie cam severă". căreia nu-şi permite să-i dea un răspuns pe măsură.
Ulterior, el a precizat că că nu se consideră în război cu nimeni, a amintit că, atunci când a fost numit în funcţie, a primit garanţiile de conservare a statutului de independenţă şi a subliniat că îşi va exercita atribuţiile până când în Monitorul Oficial apare numele unui nou ministru al Justiţiei. 
„Eu nu mă consider în război cu nimeni, eu îmi fac datoria de ministru al Justiţiei. Îmi îndeplinesc obligaţiile câtă vreme mă aflu pe scaunul de ministru. În momentul în care în Monitorul Oficial apare numele înlocuitorului, îl voi aştepta la minister, îi voi preda şi îi voi ura succes. Dacă uneori apar abordări diferite, viziuni diferite asupra unei soluţii legislative sau alta trebuie văzut perspectiva din care problematica e abordată”, a declarat Toader.
 
Într-un alt răspuns, Toader a declarat că nu va pleca din fruntea ministerului până în momentul în care în Monitorul Oficial „apare cu nume prenume alt ministru”, el argumentând că nu poate închide biroul în urma declaraţiilor făcute de Liviu Dragnea şi de alţi lideri din PSD.
Întrebat joi, la Parlament, dacă în opinia sa mai este posibil să rămână în Guvern câtă vreme PSD nu îl mai susţine, Tudorel Toader a spus că nu pleacă din Ministerul Jistiţiei până când în locul său nu va fi numit oficial un alt ministru. 
 
„Întrebaţi-i pe dânşii, nu pe mine. Eu efectiv exercit atribuţiile până în momentul în care în Monitorul Oficial apare cu nume prenume alt ministru. Eu nu pot să mă duc acuma să închid biroul, să zic: am auzit că mă remaniază. Este o activitate continuă”, a afirmat Tudorel Toader.
 
El a evitat să răspundă dacă ia în calcul o demisie de onoare în urma ieşirilor publice din ultimele zile ale liderilor PSD. „Demisiile nu sunt numai de onoare, demisiile sunt din foarte multe considerente”, a replicat Toader.
 
CE I SE REPROŞEAZĂ MINISTRULUI JUSTIŢIEI ÎN TEXTUL MOŢIUNII

Grupurile parlamentare ale PNL şi USR din Senat au depus miercuri moţiunea simplă intitulată ”Justiţia - victimă sigură în mâinile lui Toader”. Semnatarii cer ministrului Justiţiei să renunţe la ”modificările nocive” aduse legislaţiei penale şi la schimbările care contravin statului de drept. În plus, i se cere lui Tudorel Toader să nu mai considere recomandările instituţiilor internaţionale de profil ca fiind documente politice. ”Titlul este cât se poate de sugestiv, arată starea de fapt a lucrurilor din sistemul judiciar”, a declarat senatorul liberal Alina Gorghiu, adăugând că prin acest demers se urmăreşte transmiterea unui mesaj ”prin care domnul Toader să fie obligat să facă pasul în afara acestui minister”.

”Am reuşit să strângem semnături pentru moţiunea simplă pe Justiţie intitulată «Justiţia, victimă sigură în mâinile lui Toader». Este o moţiune pe care grupul PNL şi colegii de la USR o depunem astăzi în Senatul României. Titlul este cât se poate de sugestiv, arată starea de fapt a lucrurilor din sistemul judiciar. Justiţia chiar este în realitate o victimă sigură în mâinile lui Toader, dacă această situaţie se va conserva la Ministerul Justiţiei. Pe de altă parte, vorbim de o Românie care este victimă sigură în mâinile Guvernului PSD-ALDE şi în mâinile domnului Dragnea. De aceea, speranţa noastră este că prin moţiunea simplă vom reuşi să dăm un mesaj ferm prin care domnul Toader să fie obligat să facă pasul în afara acestui minister", a declarat, miercuri, Alina Gorghiu.
 
Potrivit acesteia, Tudorel Toader ”a fost complice la toate actele care au dus la inflamarea sistemului judciar din România”.
 
Semnatarii moţiunii îi cer ministrului Justiţiei să renunţe la ”modificările nocive aduse legislaţiei penale”, sa renunţe la modificările legislative din domeniul judiciar care contravin principiilor unui stat de drept, să susţină demersul de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, dar şi să înceteze să mai considere recomandările instituţiilor internaţionale de profil ca fiind documente politice.
 
”Nu ignoraţi ajutorul profesionist dintr-un orgoliu copilăresc sau pentru că aşa a fost angajamentul pe care vi l-aţi luat faţă de structura centrală a PSD. Recunoaşteţi că îngrijorările experţilor independenţi în drept constituţional din Comisia de la Veneţia, ale membrilor Comisiei Europene care întocmesc Raportul MCV sau ale Grupului GRECO legate de parcursul justiţiei din România sunt justificate. Faptele şi deciziile guvernanţilor vorbesc de la sine, revoltele românilor pentru o justiţie independentă au devenit de notoritate în spaţiul extern, iar pe agenda CEDO se regăsesc cauze în care procurori de rang înalt contestă modul în care au revocaţi din funcţie. Să renunţaţi la logica păcătoasă de a pune egal între România şi PSD-ALDE. Să nu vă transformaţi în "avocatul diavolului" susţinând, completând şi pledând abuzurile puterii în domeniul legilor justiţiei, pentru că nu aceasta este misiunea dumneavoastră la Ministerul Justiţiei”, au mai spus semnatarii moţiunii.
 
Aceştia îi transmit ministrului Justiţiei că, dacă îi este greu să pună în practică principii fundamentale precum raţiune, dreptate, corectitudine, profesionalism, ”timpul său în fruntea Ministerului Justiţiei a expirat”.
 
”Şi singura variantă care vă rămâne pentru a nu arunca în derizoiru ceea ce aţi realizat până la data de 23 februarie 2017, când aţi devenit pentru prima dată ministru, este demisia de urgenţă. Nu mai aşteptaţi să fiţi demis în urma acestei moţiuni! Este un capăt de drum pe care nu vi-l dorim, dar pe care l-aţi cerut cu insistenţă prin răul făcut sistemului judiciar din România în ultimii doi ani. Nu vă dorim să se adeverească şi pentru domnia voastră zicala "fiecare pasăre pe limba ei piere"”, au mai transmis semnatarii moţiunii.
 
Camera Deputaţilor a respins recent o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cu 126 de voturi „pentru”, 148 de voturi „împotrivă” şi două abţineri. Deputatul PSD Florin Iordache a declarat atunci că nu i-a trecut nemulţumirea faţă de activitatea ministrului Justiţiei, dar nu era de acord cu criticile din moţiune.
 
Moţiunea a fost dezbătută pe 5 martie, în aceeaşi zi în care Guvernul a adoptat proiectul pentru modificarea OUG 7 pe legile justiţiei. Moţiunea trebuia să fie votată de către deputaţii pe 7 martie, însă PSD nu a asigurat cvorum, iar plenul a fost suspendat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.