Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a amintit luni Parisului posibilitatea ca Iranul să îmbăgăţească uraniu, după o serie de tweet-uri ale unui diplomat francez de rang înalt care au displăcut Teheranului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Le amintim partenerilor noştri din Grupul E3 (Franţa, Germania şi Marea Britanie) că nu există nimic care să interzică Iranului să îmbogăţească uraniu” în Tratatul privind neproliferarea armamentului nuclear (TNP), acordul internaţional în dosarul nuclear iranian din 2015 şi în Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, a scris pe Twitter Mohammad Javad Zarif.

”Ar putea fi util ca partenerii noştri europeni să citească cu adevărat documentele pe care le-au semnat şi să jure că vor să le apere”, a adăugat ministrul.

Alături de China, Statele Unite şi Rusia, Germania, Franţa şi Marea Britanie sunt statele europene care au semnat Acordul de la Viena, în iulie 2015, cu Republica islamică, daupă care acesta a fost aprobat în Consiliul de Securitate al ONU prin Rezoluţia 2231.

Statele Unite s-au retras unilateral, în mai 2018, din acest pact prin care Tehereanul a acceptat să-şi limiteze programul nuclear şi s-a angajat să nu caute vreodată să se doteze cu bomba atomică, obţinând în schimb o ridicare a unei părţi a sancţiunilor economice internaţionale care i-au fost impuse.

Printr-o serie de tweet-uri publicate sâmbătă în engleză pe contuş său de Twitter ”personal”, ambasadorul Franţei în Statele Unite Gérard Araud a înfuriat Teheranul.

”Este fals să se spună că, la expirarea JCPOA (acronimul englez al Acordului de la Viena), Iranul va fi autorizat să (îmbogăţească) uraniu. Potrivit TNP şi protocolului adiţional, (această ţară) va trebui să dovedească, sub o supraveghere strictă, că activităţile sale nucleare sunt civile”, a scris Gérard Araud.

Aceste declaraţii au fost condamnate duminică de către Abbas Araghchi, un adjunct al lui Mohammad Javad Zarif.

”Dacă tweet-urile (lui Gérard Araud) reprezintă poziţia franceză, ne aflăm în faţa unei încălcări majore a acordului (în dosarul) nuclear (iranian) şi a Rezoluţiei 2231”, a scris Abbas Araghchi pe twitter, cerând Parisului o ”clarificare imediată”.

Mesajele postate de Gérard Araud au fost şterse între timp.

Îmbogăţirea uraniului permite producerea combustibilului pentru centrale nucleare care produc electricitate.

Însă, puternic îmbogăţit şi într-o cantitate suficientă, uraniul permite fabricarea unei bombe atomice.

Potrivit Acordului de la Viena şi Rezoluţiei 2231, Iranul este autorizat să îmbogăţească uraniu, însă într-o cantitate limitată şi la un nivel slab (3,67%).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.