Pete Buttigieg, tânărul primar deschis gay dintr-un oraş mediu din bazinele industriale americane, devenit un fenomen la începutul acestei campanii prezidenţiale, şi-a lansat în mod oficial candidatura la învestitura democrată în 2020, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Numele meu este Pete Buttigieg”, s-a prezentat duminică tânărul în vârst de 30 de ani, în cămaşă. ”Mi se spune «Mayor Pete» (Pete primarul). Sunt un copil din South Bend, în Indiana şi mă prezint în alegerile prezidenţiale americane”.

Acest milenial în vârstă de 37 de ani, absolvent al Harvardului, cu poziţii progresiste, care a servit în armata americană în Afganistan, şi-a anunţat într-o reuniune publică, la South Bend, ambişia de a-l disloca pe Donald Trump de la Casa Albă.

”Li se vinde un mit comunităţilor rurale şi indistriale”, potrivit căruia ”am putea opri timpul şi ne-am putea întoarce în urmă”, a clamat el în faţa unei mulţimi dezlănţuite, referindu-se la sloganul pe care Trump îl subliniază de ani de zile, ”Make American great again” (”Să facem America măreaţă din nou”).

”Dacă South Bend ne arată ceva este că nu există politică cinstită bazată pe cuvintele «din nou»”, a subliniat candidatul, care arată tânăr, dar cu o voce profundă, dând un nou asalt vizându-l pe preşedintele american.

Născut în acest oraş din Indiana, Pete Buttigieg provine din acele teritorii care au înclinat alegerile în favoarea lui Donald Trump, "Rust Belt" - această ”centruă a ruginii” situată în nord-estul Statelor Unite şi cufundată în declin industrial.

”El reprezintă o nouă generaţie a leadershipului democrat. Noi îi adorăm viziunea”, şi-a exprimat satisfacţia Jenn Watts, în vârstă de 35 de ani, care, cu fiica sa în vârstă de trei ani pe umeri, înaintea reuniunii publice, într-o fostă fabrică de automobile.

Era mai multă lume decât locuri disponibile, duminică, iar o parte a mulţimii a rămas afară, în ploaie să privească discursul pe un ecran uriaş.

La aproape trei luni după lansarea comitetului său exploratoriu în vederea unei candidaturi, rezultatele sunt peste aşteptări - Pete Buttigieg este steaua în ascensiune a acestei curse democrate la Casa Albă.

Un poliglot - el a învăţat ţapte limbi - a strâns controbuţii în valoare şapte milioane de dolari, mai mult ca majoritatea concurenţilor săi şi se află pe locul trei în ultimele sondaje în vederea alegerilor primare din Iowa şi New hampshire, primele state care urmează să voteze.

În pofida unui nume dificil de propnunţat - "BOOT-edge-edge", sfătuieşte biografia sa postată pe Twitter -, "Mayor Pete" şi-a făcut un nume în această campanie.

După câteva atacuri la adresa lui Trump şi republicanilor, el a încercat duminică să ridice dezbaterea şi să propună un mesaj de spreanţă şi oprimism, prezentându-se ca un unificator.

El nu a făcut vreo propunere concretă - ceea ce nimenii nu aştepta în acest stadiu al campaniei, însă a amintit valorile cărora li s-a ataşat: egalitatea rasială şi între sexe, dreptul la educaţie şi sănătate, o politică a migraţiei rezonabilă, protejarea salariaţilor şi lupta împotriva modificărilor climatice.

BUTTIGIEG VERSUS PENCE

Acoperirea mediatică consecventă de care a beneficiat duminică arată că Pete Buttigieg, în pofida faptului că intră într-o confruntare între 18 candidaţi în alegerile primare democrate, atrage atenţia întregii ţări.

Fascinaţia este în parte legată de ceea ce ar însemna intrarea sa la Casa Albă. Pete Buttigieg ar deveni atunci cel mai tânăr şi primul preşedinte în mod deschis homosexual al Statelor Unite.

Cel care a devenit duminică primul candidat la preşedinţie căsătorit cu o persoană de acelaşi sex a repetat că hotărârea Curţii Supreme în favoarea căsătoriei pentru toţi, în 2015, i-a oferit ”libertatea cea mai importantă din viaţa sa”.

El nu l-a menţionat pe vicepreşedintele Mike Pence, provenind la fel ca el din Indiana, şi apropiat dreptei evanghelice, ostile căsătoriei între persoane de acelaşi sex, pe care l-a crtiicat deja în mod public.

”Pot să spun că dacă faptul că sunt homosexual ar fi fost o alegere, este o alegere care a fost făcută sus, foarte sus”, a declarat anterior acest creştin practicant, căsătorit religios în 2018 cu partenerul său, Chasten, care i-a luat numele de familie.

”Iar eu aş vrea ca aceşti Mike Pence din lume să înţeleagă asta: dacă aveţi o problemă cu ceea ce sunt eu, problema voastră nu sunt eu. Problema voastră, domnule, este cu creatorul meu”, a declarat el.

Necunoscut acum câteva săptămâni, acest primar popular, reales în 2015 cu 80% din votruile exprimate, speră să conteze în maratonul către 1600 Pennsylvania Avenue.

”Şarmul său, pentru mulţi oameni din South Bend, ţine de capacitatea sa de a merge înainte şi a se concebtra asupra zilelor bune care vor veni”, apreciază Elizabeth Bennion, o profesoară de ştiinţe politice la Indiana University.

”Odată ce oamenii au aruncat o privire pe CV-ul său şi l-a ascultat vorbind, mulţi vor începe să înţeleagă că este menit politicii naţionale”, apreciază ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.