Utilizatorii de internet pot ascunde comentariile cu un aşa-numit nivel de toxicitate cu ajutorul unei extensii care îşi bazează algoritmul pe învăţarea mecanică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dezvoltată de Jigsaw, incubatorul de tehnologie al Alphabet, instrumentul open-source numit Tune încearcă să folosească inteligenţa artificială pentru a scuti utilizatorii de comentarii care conţin profanări, ură, insulte sau limbaj licenţios.

Tune foloseşte filtre pentru formulări pe care inteligenţa artificială a ajuns să le considere toxice în urma unui proces de învăţare mecanică din care a deprins cuvinte şi expresii pe care utilizatorii le pot considera ofensatoare.

Învăţarea mecanică reprezintă un proces continuu de perfecţionare, astfel că Tune, care este un experiment în această fază, poate deveni mult mai eficient pe viitor şi se poate adapta expresiilor noi.

În această primă formă, extensia de Chrome funcţionează deja pe câteva dintre cele mai populare reţele sociale, printre care Facebook, Twitter, Reddit şi Disqus.

Acelaşi algoritm a fost deja implementat în mod experimental de Google pe YouTube. O parte a creatorilor de conţinut pot activa o opţiune prin care comentariile toxice sunt blocate automat pe baza acestui algoritm.

Toxicitatea comentariilor, indiferent că este propagandă teroristă, nazistă ori anti-vaccinare, sau orice fel de ură şi injurii, reprezintă o problemă cu care se confruntă toate platformele online.

Fiecare platformă încearcă mai mult sau mai puţin eficient să combată acest fenomen, însă o soluţie general valabilă pentru online, precum cea pe care o promite Tune, ar fi cea poate mai bună variantă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.