Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a criticat Societatea Timişoara care l-a premiat pe Procurorul general al României, Augustin Lazăr spunând despre acesta că ”a călcat în picioare cele mai elementare drepturi ale luptătorilor anticomunişti din perioada anilor ‘80”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un discurs susţinut duminică, la Timişoara, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a făcut un apel către membrii Societăţii Timişoara ”să reflecteze” la gestul de a-i acorda un premiu procurorului general al României, Augustin Lazăr.

”Cum să premiezi un procuror care a călcat în picioare cele mai elementare drepturi ale luptătorilor anticomunişti din perioada anilior '80? Pentru mine acest lucru este dezamăgitor şi fac un apel la membrii Societăţii Timişoara să reflecteze bine privind oportunitatea acestui gest care are o încărcătură politică şi care, fără îndoială, aduce o serioasă atingere memoriei celor care s-au sacrificat pentru idealurile societăţii”, a spus Tăriceanu.

Liderul ALDE spune că râde cu un ochi când îşi aminteşte momentul 1990 când liberalii au câştigat în Timişoara cel mai mare scor pe ţară, dar cu alt ochi plânge  când vede că Societatea Timişoara ”vrea să premieze un torţionar”.

”Cu un ochi râd pentru că îmi aduc aminte ce frumos a fost momentul 1990, când liberalii care eram atunci şi am venit în Timişoara ne-au dat încredere că vom câştiga. Atunci, în judeţul Timiş, PNL, a obţinut cel mai mare scor din ţară şi pe locul al doilea s-a clasat Aradul unde am candidat eu. Cu Horia Rusu şi Dinu Patriciu am făcut un trio în parlament şi am reuşit să ne opunem majorităţii zdrobitoare a FSN-ului. Acesta e motivul pentru care îmi aduc aminte cu plăcere de Timişoara. Celălalt ochi plânge, pentru că Timişoara, simbolul Revoluţiei şi al libertăţii, astăzi Societatea Timişoara pare să nu mai fie de recunoscut pentru mine, pentru că vrea să premieze un torţionar al comunismului, procurorul general. Nu am auzit o explicaţie logică a acestui gest. (…) Procurorul general al României, la 30 de ani de la căderea comunismului, este o pârghie prin care regimul închidea gurile disidenţilor”, a mai spus liderul ALDE.

Tăriceanu a mai spus şi că se aştepta ca preşedintele Klaus Iohannis să îl revoce imediat pe Augustin Lazăr, mai ales că şeful statului s-a declarat ca fiind un anticomunist.

”Cu atât mai mult regret decizia Societăţii Timişoara de a-l premia pe acest domn faţă de care noi ne-am exprimat punctul de vedere şi i-am cerut şi preşedintelui să procedeze la revocarea lui. Nu am fost la consultări, pentru că erau formale, preşedintele dorea doar să ne informeze că urmează un referendum, nu să ne consulte. Ca formaţiune politică, începând din 2014, am fost singurii care am vorbit de binomul SRI- DNA. M-aş fi aşteptat din partea preşedintelui, care se declara anticomunist, să sancţioneze imediat situaţia de la Ministerul Public şi să-l revoce pe domnul Lazăr. Mi se pare o complicitate cu ceea ce s-a întâmplat înainte de 1989 şi nu vreau să fim complici la aşa ceva”, a mai declarat Tăriceanu.

Reprezentanţii Societăţii Timişoara nu au putut fi contactaţi pentru a reacţiona la declaraţiile liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Societatea Timişoara i-a acordat, în acest an, Procurorului general al României, Augustin Lazăr, premiul ”Speranţa”.

Tăriceanu s-a aflat, duminică, la Timişoara, pentru a participa la o reuniune regională a membrilor ALDE în cadrul căreia au fost prezentaţi candidaţii formaţiunii politice la alegerile pentru Parlamentul European.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.