Un fost militar a mărturisit că l-a ucis pe jurnalistul de investigaţie Jan Kuciak şi pe partenera sa anul trecut, dezvăluie site-ului aktuality.sk, la care lucra jurnalistul asasinat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest asasinat a declanţat, în 2018, manifestaţii masive în Slovacia şi a condus la demisia premierului.

Jan Kuciak şi logodnica sa Martina Kusnirova au fost ucişi acasă, în februarie 2018, în timp ce jurnalistul se pregătea să publice o anchetă despre presupuse legături între politicieni slovaci şi mafia italiană şi despre fraude la fonduri agricole europene.

Aktuality.sk, controlat de grupul de presă Axel Springer, citează o ”sursă bine informată”, neidentificată, care afirmă că Miroslav Marcek, un fost militar, ar fi mărturisit joi dublul asasinat.

Presa locală, care citează surse din cadrul poliţiei, a dezvăluit, de asemenea, aceste declaraţii.

Miroslav Marcek şi alţi trei suspecţi au fost inculpaţi în dosarul acestei duble crime şi sunt deţinuţi din octombrie.

Omul de afaceri Marian Kocner, acuzat că a comandat asasinatul, rămâne şi el în detenţie.

Asasinarea lui Jan Kuciak şi ancheta sa, publicată postum, au provocat manifestaţii de stradă în masă în această ţară cu 5,4 milioane de locuitori şi l-au determinat pe premierul Robert Fico să demisioneze. De atunci, acesta a fost înlocuit cu Peter Pellegrini.

Avocata liberală Zuzana Caputova, foarte critică faţă de Guvernul social-democrat şi care a participat la manifestaţii după uciderea jurnalistului, a obţinut o victorie în alegerile prezidenţiale, la 31 martie, înfrângându-l în turul doi pe un candidat susţinut de partidul aflat la putere.

În articolele sale, Jan Kuciak a evocat afaceri cu legături cu Marian Kocner, în vârstă de 55 de ani, proprietarul mai multor societăţi imobiliare.

Fostul redactor-şef al lui Jan Kuciak, Peter Bardy, a dezvăluit că Marian Kocner l-a sunat pe tânărul jurnalist în 2017 pentru a-l ameninţa.

Suspectat de fraude, Kocner a fost arestat în iunie 2018 şi plasat în detenţie.

Presa scrie că el are legături cu membri din cadrul Partidului Smer-SD (social-democrat, la putere), prezidat în continuare de Robert Fico.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.