Ioan Muntean, unul dintre deţnuţii politici care afirmă că i-a fost refuzată eliberarea din Penitenciarul Aiud de către actualul procurorul general Augustin Lazăr a declarat vineri, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că i-a cerut acestuia revocarea lui Lazăr., răspunsul acestuia fiind că o să vadă. Propunerile lor de întrebări pentru referendum s-au referit la ocuparea de funcţii publice importante de către foşti torţionari, la 30 de ani de la Revoluţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, care a condus delegaţia PSD la consultările de la Cotroceni, a declarat, vineri, că Parlamentul va aviza favorabil solicitarea preşedintelui privind organizarea referendumului în data de 26 mai. El a explicat faptul că prezenţa celor doi deţinuţi politici în delegaţia PSD se justifică prin faptul că tema consultărilor a fost Justiţia, nu referendumul, iar deţinuţii au vrut să sugereze preşedintelui două întrebări. Acestea au aceeaşi temă: dacă la 30 de ani de la Revoluţie, ”persoane care pot fi catalogate drept torţionari pot să ocupe funcţii de conducere”, referindu-se la postul de procuror general ocupat de Augustin Lazăr. Ioan Muntean, fost deţinut politic la Penitenciarul Aiud, a declarat că i-a cerut preşedintelui revocarea lui Lazăr, şeful statului apreciind că ”o să vadă".

Eugen Nicolicea a explicat, vineri, după consultările de la Cotroceni, că cei doi deţinuţi politici l-au însoţit, având în vedere tema – respectiv Justiţia.

”Având în vedere tema din spaţiul public, au considerat că în această perioadă nu ar fi fost chiar indicat ca de drepturile şi libertăţile cetăţeneşti să se ocupă o persoană care avea funcţia de procuror şi era cea care avea posibilitatea se elibereaze înainte de termen deţinuţii de la Aiud şi în mod abuziv, susţin dânşii, unele pe unele persoane la respins de mai multe ori. De asemenea, considerând că există posibilitatea conexiunii temei de consultări de astăzi, şi anume Justiţia, cu întrebările despre referendum pe care nu le avem încă, ceidoi au dorit să sugereze una sau două întrebări, toate vizând aceeaşi temă, şi anume dacă la 30 de ani de la Revoluţie, persoane care pot fi catalogate drept torţionari  sau care au sprijinit torţionarii pot să ocupe funcţii de conducere atât de importante şi în special acea funcţie a procurorului general”, a declarat Nicolicea, după consultări.

Cu privire la referendum, acesta a precizat: ”Am precizat şi în calitate de vicepreşedinte al Camerei, că Parlamentul, aşa cum a dat acel aviz din 2017, va aviza favorabil solicitarea preşedintelui de a demara un referendum consultativ care nu are efecte decizionale, cu recomandările care au fost făcute acolo care nu erau altceva decât a citate din Constituţie, din deciziile Curţii şi recomandările comisiei de la Veneţia, rămânând preşedintelui dreptul de a demara de a pune întrebarea şi responsabiliatea pentru această acţiune”.

Cei doi deţinuţi politici care l-au însoţit şi-au prezentat pe scurt povestea, ambii precizând că le-a fost refuzată eliberarea înainte de termen de către Augustin Lazăr.

”I-am cerut preşedintelui revocarea lui Lazăr. A spus că o să vadă", a declarat Ioan Muntean, fost deţinut politic la Penitenciarul Aiud.

La finalul declaraţiei de presă, Nicolicea a prezentat cele două întrebări pe care deţinuţi politici le-ar fi sugerat preşedintelui: ”Fraţi români, este moral,legal şi constituţional, ca la 30 de ani de la Revoluţia sângeroasă anticomunistă din decembrie 1989 să se tolereze în funcţii înalte de conducere foti torţionari?” şi ”E normal ca la 30 de ani de la 30 de ani după căderea regimului opresiv, foştii torţionari să fie promovaţi în funcţii gigantice de conducere?”.

Delegaţia PSD la întâlnirea cu preşedintele a fost formată din Eugen Nicolicea şi deţinuţii politic Marin Iancu şi Ioan Muntean. 

 

- Şeful statului a dat mâna cu membrii delegaţiei, iar celor doi deţinuţi politici, Marin Iancu şi Ioan Muntean le-a spus: "Să ştiţi că mă bucur că v-au trimis pe dumneavoastră".

"Revenim cu detalii privind aşa-zisele consultări de la Palatul Cotroceni referitoare la situaţia din justiţie şi vă reamintim, de asemenea, delegaţia Partidului Social Democrat: Domnul Eugen Nicolicea – Vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Domnul Marin Iancu – Fost deţinut politic, Domnul Ioan Muntean – Fost deţinut politic", anunţă PSD.

Conform PSD, Marin Iancu a fost deţinut politic la penitenciarul din Aiud timp de cinci ani şi patru luni şi, deşi îndeplinea condiţiile pentru a putea fi eliberat, procurorul Augustin Lazăr, pe atunci preşedinte al Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiţionată de la închisoarea din Aiud i-a refuzat de patru ori liberarea condiţionată.

"Mai exact, cazul domnului Marin Iancu a fost analizat de patru ori de către Comisia lui Lazar. Şi de fiecare dată s-a considerat că acesta nu poate fi pus în libertate, fiind amânat până când deţinutul politic şi-a ispăşit integral pedeapsa, deşi îndeplinea condiţiile legale pentru a putea fi eliberat. După ce şi-a ispăşit integral pedeapsa, generalul în rezervă Marin Iancu a trecut prin alte momente cumplite în ziua de 21 decembrie 1989, zi în care fiica cea mare a fost împuşcată. În timp ce protesta în stradă împreună cu fiica cea mică împotriva regimului comunist, a aflat că fiica cea mare a fost ucisă", spun socil-democraţii.

Ioan Muntean, de asemenea, a fost deţinut politic la penitenciarul din Aiud, Secţia 6-a Bis cu regim restrictiv, categoria deţinuţi politici extrem de periculoşi pentru statul comunist PCR, timp de şapte ani, iar Comisia condusă de Augustin Lazăr i-a respins de două ori liberarea, susţine PSD.

"După ce i-a făcut plângere lui Lazăr despre abuzurile din penitenciar, acesta i-a întocmit un raport de pedepsire şi l-a băgat zece zile la izolare", afirmă PSD.

"Cei doi eroi încarceraţi au trăit un calvar în penitenciarul din Aiud, le-au fost răpiţi ani din viaţă, ani petrecuţi în iadul condus de Lazăr”, conchid social-democraţii.

Delegaţia PSD pentru consultările de vineri cu preşedintele Klaus Iohannis, pe tema justiţiei, va fi formată din trei persoane, una dintre ele fiind Eugen Nicolicea, a anunţat joi seară, la Antena 3, liderul PSD Liviu Dragnea, care a spus că vor fi trei persoane care crede că îi vor plăcea foarte mult şefului statului.

Dragnea a afirmat că delegaţia PSD va fi formată din trei membri, Eugen Nicolicea şi alte două persoane, al căror nume nu l-a dezvăluit.

"Mâine o să meargă trei persoane. Domnul Nicolicea şi încă două persoane - le comunicăm mâine dimineaţă la Cotroceni. La 9.00 dimineaţă va primi faxul domnul Iohannis. Cred că or să fie trei persoane care or să-i placă foarte mult. I-am ales ca să fie un dialog constructiv, să se înţeleagă oamenii, să fie compatibili", a spus Dragnea.

Întrebat dacă crede că delegaţia PSD va fi primită de preşedinte: "Dacă nu-i primeşte, e problema dumnealui"

"Trimitem nişte oameni care să-i spună şi nişte păreri şi poate şi nişte propuneri de întrebări", a afirmat el, precizând că cei care vor face parte din delegaţie vor fi pregătiţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a iniţiat consultări cu partidele parlamentare pe tema situaţiei din justiţie, joi fiind invitate delegaţiile PNL, USR, PMP, UDMR şi grupul minorităţilor. PSD şi ALDE sunt aşteptate vineri, la Cotroceni, dar ALDE a anunţat că nu participă la discuţii. Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat că el nu va merge.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, după consultările cu partidele parlamentare de opoziţie pe tema situaţiei din Justiţie, că toţi cei prezenţi s-au declarat îngrijoraţi de evoluţia din zona justiţiei şi că le-a spus că acest asalt al PSD asupra justiţiei trebuie să primească un răspuns din partea românilor iar acesta este un referendum. Liderul PNL Ludovic Orban a anunţat joi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că asaltul infractorilor asupra independenţei justiţiei trebuie să înceteze şi că PNL este alături de preşedinte şi va susţine cu toată forţa reuşita referendumului pe justiţie iniţiat de acesta. Liderul USR Dan Barna a declarat joi, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că USR a exprimat susţinerea deplină şi neechivocă pentru referendumul pe Justiţie. PMP i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis, joi, la consultările pe tema justiţiei, o a treia întrebare la referendum, pe teme precum reducerea numărului de parlamentari, eliminarea pensiilor speciale sau revenirea la alegerea primarilor în două tururi, anunţat liderul partidului, Eugen Tomac. 

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi seară, că preşedintele Klaus Iohannis nu a chemat partidele la consultări, ci le-a chemat pentru a le informa, motiv pentru care ALDE nu va participa la ”spectacolul mediatic” de la Cotroceni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.