Emmanuel Macron îi primeşte vineri pe preşedintele ucrainean în execiţiu Petro Poroşenko şi pe adversarul său în turul doi al alegerilor prezidenţiale, actorul şi umoristul Volodimir Zelenski, a anunţat miercuri Palatul Elysée, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenski urmează să fie primit primul, la ora locală 15.00 (16.00, ora României), iar Poroşenko la ora locală 18.00 (19.00, ora României), cu nouă zile înaintea alegerilor prevăzute la 21 aprilie.

Întâlnirea cu preşedintele ucrainean în exerciţiu ”va permite să se facă rezumatul proiectelor ţărilor noastre în vederea dezvoltării relaţiilor bilaterale şi unor persective de soluţionare a conflictului din Donbas”, precizează Elysée.

Franţa este implicată, împreună cu Germania, Ucraina şi Rusia în acest proces, în cadrul formatului ”Normandia”, care vizează să soluţioneze acest conflict teritorial în estul fostei republici sovietice.

Preşedinţia franceză precizează că Zelenski urmează să fie primit în calitate de ”alt candidat calificat în turul doi al alegerilor prezidenţiale ucrainene”.

La Kiev, un purtător de cuvânt al campaniei lui Poroşenko, Oleg Medvedev, a declarat pentru presă că ştie că ”Zelenski va fi vineri la paris şi se va întâlni cu Macron. În aceeaşi zi, Petro Poroşenko va fi la Paris şi se va întâlni, de asemenea, cu Macron”.

Contactată de AFP, echipa de campanie a lui Zelenski a refuzat să facă vreun comentariu.

Umoristul, un novice în politică, a obţinut un scor, detaşat, în primul tur, la 1 aprilie, şi anume de peste 30% din voturile exprimate, iar Poroşenko 16%, potrivit rezultatelor finale.

Acest scrutin se desfăşoară într-o atmosferă foarte tensionată, în contextul în care Ucraina se confruntă cu cea mai gravă criză de la independenţa sa, în 1991.

Venirea la putere a prooccidentalilor, în 2014, a fost urmată de anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi de un război cu separatişti proruşi în estul ţării, soldat cu aproape 13.000 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.