Ministerul Justiţiei precizeacă că niciunul dintre cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror general nu a îndeplinit cerinţele necesare, astfel că procedura de selecţie va fi reluată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În cadrul procesului de selecţie s-a apreciat că niciunul dintre candidaţi nu îndeplineşte cerinţele necesare pentru numirea în funcţia de  procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ca urmare, vă aducem la cunoştinţă faptul că nu se va face o propunere de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dintre candidaţii participanţi, procedura urmând a fi reluată potrivit calendarului ce va fi comunicat ulterior”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.

Patru candidaţi şi-au depus dosarele pentru a ocupa postul de procuror general, iar în urma evaluării s-a stabilit că aceştia întrunesc condiţiile de legalitate pentru a participa la selecţie. Este vorba despre Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu, iar interviurile au avut loc miercuri.
 
Augustin Lazăr este actualul procuror general şi a fost numit în funcţie de către preşedintele Klaus Iohannis în 28 aprilie 2016, la propunerea ministrului Justiţiei de la acea vreme, Raluca Prună.
 
În 24 octombrie 2018, ministrul Tudorel Toader a anunţat că declanşează procedura privind revocarea sa din funcţie şi ulterior a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o solicitare în acest sens. Şeful statului a refuzat, însă, în repetate rânduri să dea curs cererii de revocare, afirmând că este mulţumit de activitatea lui Augustin Lazăr. 
 
Mandatul acestuia la Parchetul General expiră în această lună. 
 
Marian Drilea este procuror DIICOT şi a ajuns în atenţia presei în 2012, după ce l-a interceptat pe preşedintele Traian Băsescu, în dosarul "Motorina". 
 
Gabriela Scutea a fost procuror general adjunct, pe vremea când funcţia de procuror general era deţinută de Laura Codruţa Kovesi. În 2018, Scutea a candidat şi la funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 
 
Daniel Horodniceanu a condus DIICOT până în 2018, la expirarea mandatului. Deşi a candidat pentru un nou mandat alături de Felix Bănilă, ministrul Justiţiei l-a propus pe cel din urmă pentru preluarea mandatului, Bănilă fiind numit în funcţie prin decret prezidenţial. Horodniceanu este implicat în această perioadă şi în procedura de selecţie pentru desemnarea candidaţilor României la postul de procuror european. 
 
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat, în 14 martie, procedura de selecţie pentru noul procuror general, în condiţiile în care mandatul lui Augustin Lazăr în acest post expiră la sfârşitul lunii aprilie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.