Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo refuză să spună dacă Statele Unite se vor opune unei eventuale anexări a coloniilor din Cisiordania de către Israel, promisă de către premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înaintea alegerilor legislative de marţi, şeful Guvernului în exerciţiu, care speră să rămână la putere, a declarat că vrea să anexeze coloniile israeliene din Cisiordania ocupată.

Coloniile de pe teritoroiile palestiniene ocupate de israel din 1967 sunt ilegale în ochii dreptului internaţional, iar o mare parte a comunităţii internaţionale vede în ele un obstacol major în calea păcii. Anexarea lor de către statul evreu ar putea să pună capăt soluţiei conflictului israeliano-palestinian cunoscute sub numele de soluţia cu două state, adică înfiinţarea unui stat palestinian care să coexiste cu cel israelian.

Îndemnat de către senatorul democrat Chris Van Hollen să spună dacă administraţia lui Donald Trump se va opune în cazul unei ”anexări unilaterale a unei întregi părţi a Cisiordaniei de către Israel”, Pompeo a refuzat să răspundă marţi, în această audiere în Congres.

”Veţi vedea propunerea nostră”, s-a limitat el să spună, în mai multe rânduri despre ”planul de pace” pregătit de aproape doi ani - în cel mai mare secret - de către o mică echipă înfiinţată la Casa Albă de către Trump, condusă de către consilierul şi ginerele său Jared Kushner.

Acest ”plan” urmează să fie dezvăluit ”nu peste mult timp”, a spus pompeo, fără să  precizeze o dată în acest sens.

Secretarul de Stat a refuzat, de asemenea, să reafirme susţinerea americană a unei soluţii cu dpuă state, apărată de către administraţiile precedente, dar pe care actualul Guvern republican nu şi-a însuţit-o vreodată în mod clar.

”În final, israelienii şi palestinienii vor decide cum să rezolve asta”, a spus el sibilinic, dând asigurări că Washingtonul le va propune idei ”diferite, unice”.

O anexare a unei părţi a Cisiordaniei de către israel ”ar submina efortul în vederea unei soluţii paşnice cu două state”, i-a spuns senatorul Van Hollen.

Administraţia Trump a luat deja decizii spectaculoase - rupând cu consensul internaţional şi cu tradiţia diplomatică americană -, recunoscând în mod unilateral, fără să aştepte dezvăluirea planului de pace, Ierusalimul drept capitala Israelului şi anexarea Platoului Golan de către statul evreu.

De la anunţul cu privire la Ierusalim, conducptorii palestinieni refuză orice contact cu Washingtonul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.