Peste 200 de filme recente şi o proiecţie specială în memoria cineastului italian Bernardo Bertolucci fac parte din programul celei de-a 18-a ediţii a Festivalului Internaţional Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 31 mai - 9 iunie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Între producţiile care vor fi prezentate în festival se numără „Synonymes", regizată de Nadav Lapid, premiată cu trofeul Ursul de Aur la Berlinala de anul acesta.

În cel de-al treilea lungmetraj semnat de Nadav Lapid, un fost soldat israelian se mută la Paris în încercarea de a se elibera de tot ceea ce reprezintă identitatea sa. Este „adoptat” de un cuplu ce reuşeste să adune toate stereotipurile pariziene şi el încearcă să adopte cultura lor.

„An Elephant Sitting Still” (2018), debutul în regie al scriitorului chinez Hu Bo, spune poveste a trei bărbaţi ale căror destine devin indisolubil legate în urma unor evenimente aparent banale. Filmul a fost răsplătit în 2018 cu numeroase premii, ajungând în premieră în România, în cadrul programului focus China de la TIFF 2019.

Pelicula „Entre Dos Aquas” (2018), regizată de Isaki Lacuesta, a impresionat juriul Festivalului de la San Sebastián de anul trecut, unde a primit marele trofeu. Regizorul reia, după 12 ani, povestea fraţilor romi Isra şi Cheito din „La Leyenda del tiempo”. Ajunşi la vârsta maturităţii, cei doi par să nu aibă vreo şansă într-un context dominat de disperare şi frustrări.

„Bloria Bell”
„Bloria Bell”

Cineastul chilian Sebastián Lelio va reveni la TIFF cu cel mai recent film al său, „Gloria Bell” (2018). Filmul este o reinterpretare a originalului „Gloria”, cu care regizorul a câştigat două premii importante la Berlinala din 2015. Julianne Moore joacă rolul principal, iar din distribuţie face parte şi John Turturro.

Un alt regizor care revine în festival este Christoffer Boe, cu cel mai profitabil film danez al tuturor timpurilor: „The Purity of Vengeance”. Adaptarea romanului „Departamentul Q” dovedeşte modul în care o intrigă poliţistă bizară ajunge să atingă probleme sociale grave precum abuzurile asupra emigranţilor şi violenţa sexuală.

Invitat cu toate producţiile sale la TIFF, atât în competiţie, cât şi în Ziua Maghiară, Gyorgy Palfi va reveni în 2019 cu „His Master's Voice”, adaptare inventivă după romanul lui Stanislaw Lem în care un tânăr pleacă în America pe urmele tatălui său fugit din Ungaria comunistă cu mult timp în urmă.

„The Bra” (2018, Germania-Azerbaijan) este complet lipsit de dialoguri, iar Maia Morgenstern face parte din distribuţia coproducţiei regizate de Veit Helmer.

„La chute de l'empire americain” (2018) al canadianului Denys Arcand aduce pe marele ecran un subiect bazat pe o întâmplare reală: un bărbat este martor involuntar al unui jaf în urma căruia rămâne cu două genţi cu bani şi cu o dilema morală.

„Notti Magiche”
„Notti Magiche”

O crimă în lumea filmului are loc chiar în noaptea uneia dintre semifinalele Cupei Mondiale din Italia din 1990. Trei scenarişti suspectaţi de uciderea unui celebru producător îşi petrec noaptea în arestul poliţiei, rememorându-şi aventurile, plasate în ultimele zile de glorie ale cinema-ului italian. „Notti Magiche”,  astfel botezat după imnul oficial al campionatului, interpretat de Gianna Nannini şi Edoardo Bennato, este o comedie poliţistă regizată de Paolo Virzi, cunoscut pentru „La pazza gioia”.

În program este inclusă proiecţia specială a unui film clasic prin care TIFF 2019 îl omagiază pe celebrul cineast italian Bernardo Bertolucci, decedat la finele anului trecut - drama politică „Il conformista” (1970).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.