Preşedintele american Donald Trump a lăudat marţi ”treaba foarte bună” a omologului său egiptean Abdel Fattah el-Sisi, pe care l-a primit la Casa Albă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cred că el face o treabă foarte bună”, a lansat Trump, întrebat în Biroul Oval despre eforturile şefului statului egiptean de a se meţine la putere după cel de-al doilea său mandat, în 2022.

Fostul şef al armatei egiptene l-a destituit pe predecesorul său islamist Mohamed Morsi în 2013, după care a fost ales preşedinte, un an mai târziu.

”Relaţiile între Egipt şi Statele Unite nu au fost niciodată atât de bune”, a dat asigurări Trump, fără să menţioneze vreun moment problema drepturilor omului.

Aceasta este a doua oară când cel mai puternic om de la Cairo este primit de către Trump la Casa Albă. El nu a fost invitat vreodată de către Barack Obama.

O serie de amendamente la Constituţia egipteană din 2014 urmează să fie supuse în curând aprobării prin referendum.

Această reformă va permite o consolidare a puterii Executivului şi armatei, iar şefului statului să se menţină la conducerea ţării după 2022, anul încheierii celui de-al doilea mandat al său.

Înaintea acestei întâlniri, ONG-ul Human Rights Watch (HRW) a îndemnat Statele Unite să nu dea undă verde acestui proiect de reformă constituţională, ”care acordă armatei puteri foarte abuzive şi instituţionalizează şi mai mult autoritarism”.

Amnesty International (AI) i-a îndemnat, la rândul său, pe aliaţii Egiptului, mai ales Statele Unite, să nu ”rămână tăcuţi” faţă de acest proiect.

Trump a apreciat că el-Sisi a făcut progrese mari în domeniul luptei împotriva terorismului, scrie Reuters.

El a declarat presei că are de evocat cu el-Sisi dosare militare şi comerciale importante.

Administraţia sa şi Congresul american sunt îngrijorate de un contract în valoare de miliarde de dolari pe care Egiptul l-a semnat cu Rusia în vederea achiziţionării a 20 de avioane de vânătoare de tip Suhoi 35 (Su-35) şi armamentului menit să echipeze aceste avioane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.