Ministerul Mediului a anunţat că, începând de miercuri, se pot depune cereri de finanţare pentru Proiectul ”Centenarul Luminii”, care presupune instalarea de panouri fotovoltaice pentru alimentarea cu energie electrică a gospodăriilor izolate. Cererile de finanţare se depun de către primării, care au la dispoziţie trei luni pentru urmarea tuturor procedurilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Mediului a creat, anul trecut, premisele implementării Proiectului ”Centenarul Luminii”, pe care îl realizează în parteneriat cu Ministerul Energiei, al cărui scop este acela de a asigura, prin instalarea de panouri fotovoltaice, alimentarea cu energie electrică a gospodăriilor izolate, situate la mare distanţă de reţeaua naţională de alimentare”, a anunţat Ministerul Mediului.

Finanţarea nerambursabilă, acordată de Ministerul Mediului prin Administraţia Fondului pentru Mediu, este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie şi se acordă, eşalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanţare şi pe măsura implementării proiectului.

”Rolul unităţilor administrativ-teritoriale este foarte important, unitatea administrativ- teritorială fiind cea care depune dosarul de finanţare, în calitate de solicitant. Începând cu data de 10 aprilie a.c., acestea au la dispoziţie trei luni pentru parcurgerea etapelor de depunere a documentaţiei necesare pentru obţinerea finanţării, aşa cum prevede GHIDUL DE FINANŢARE a Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice”, a mai transmis Ministerul Mediului.

Potrivit Ghidului de finanţare, sunt considerate cheltuieli eligibile: achiziţia sistemului fotovoltaic pentru o putere de cel puţin 1 kwp, achiziţia instalaţiei electrice exterioare şi interioare în imobil, montajul şi punerea în funcţiune a sistemului fotovoltaic, a instalaţiei electrice exterioare şi interioare, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice şi TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

”Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă”, se arată în Ghidul de finanţare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.