Poliţiştii şi procurorii DIICOT Vâlcea au făcut, marţi, şapte percheziţii în Vâlcea, Ilfov, Gorj şi Bucureşti, la persoane suspectate că fac parte dintr-o grupare care a înşelat peste 125 de cetăţeni germani, falsificând site-urile unor companii comerciale renumite. Ancheta se desfăşoară împreună cu autorităţile din Germania, prejudiciul depăşind 600.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Vâlcea, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au făcut, marţi dimineaţă, şapte percheziţii în localităţile Râmnicu Vâlcea, Chiajna - judeţul Ilfov, Novaci, Târgu Jiu - judeţul Gorj şi în Bucureşti.

Acţiunea a vizat locuinţele a şapte bărbaţi, cu vârste cuprinse între 27 şi 40 de ani, bănuiţi de constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani.

"În fapt, în perioada aprilie 2018-martie 2019, aceştia ar fi postat anunţuri fictive pentru vânzarea unor bunuri, iar în discuţii purtate cu cetăţeni străini, i-ar fi îndrumat să vireze bani în conturi bancare, sumele fiind ridicate de la A.T.M-uri", se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate bunuri folosite în activitatea infracţională (telefoane mobile, memory stick-uri, harduri de memorie, laptopuri, carduri bancare) şi bani în valută.

La percheziţia domiciliară din comuna Chiajna, judeţul Ilfov, a fost identificat un bărbat de 34 de ani, din Drăgăşani, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare, eliberat de Tribunalul Râmnicu Vâlcea. Bărbatul ar fi săvârşit mai multe infracţiuni de fraudă.

Potrivit DIICOT, în acest caz a fost constituită o echipă comună de anchetă cu autorităţile judiciare din Germania - Parchetul Detmold.

"În cauză se efectuează cercetări cu privire la un grup infracţional organizat, format din cel puţin 30 de membri - cetăţeni români, relativ la care a rezultat faptul că a început să acţioneze din primăvara anului 2018 la nivelul judeţului Vâlcea, în scopul comiterii de infracţiuni de fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani. În concret, falsificând site-urile unor companii comerciale renumite, autorii postau anunţuri de vânzare având ca obiecte, în principal utilaje, recomandând celor interesaţi de achiziţionarea lor să vireze banii în conturi deschise în străinătate cu acte de identitate false. În vederea intrării în posesia produsului infracţional, aceştia procedau, în principal, la transformarea sumelor respective în criptomonedă", se arată într-un comunicat de presă transmis de DIICOT.

Începând din 2018 (27 septembrie 2018 şi 9 aprilie 2019) au fost făcute 15 percheziţii domiciliare în România şi în Bulgaria, în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală a membrilor grupării.

Iniţial, în urma percheziţiilor din 27 septembrie, s-a dispus arestarea preventivă a doi dintre suspecţi, însă cercetările au continuat în vederea identificării liderilor.

"În  data de 09.07.2018 s-a încheiat acordul prin care s-a înfiinţat o Echipă Comună de Anchetă între D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea şi Parchetul Detmold, Germania în acest sens, astfel că începând cu luna iunie 2018, în baza schimbului spontan de date şi informaţii iar ulterior în baza Echipei Comune de Anchetă, investigaţiile s-au desfăşurat paralel şi coordonat în ambele state", arată DIICOT.

Conform sursei citate, până în acest moment au fost identificate 125 de victime, cetăţeni germani, care au fost fraudate în perioada mai 2018 - martie 2019 de către membrii grupării cu o sumă totală de peste 600.000 de euro, însă datele indică în mod cert o activitatea infracţională mult mai ridicată .

În urma percheziţiilor de marţi, la sediul DIICOT – BT Vâlcea urmează a fi aduse 12 persoane.

Sprijinul logistic si financiar a fost asigurat de catre Eurojust.

În cauză s-a beneficiat de sprijinul SELEC.

Suportul de specialitate a fost asigurat  de către Direcţia de Operaţiuni Speciale.

În activităţi au fost angrenaţi poliţişti ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi ai Institutului Naţional de Criminalistică din I.G.P.R., poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, luptători pentru acţiuni speciale din Vâlcea, colegi de la Poliţia oraşului Novaci, precum şi jandarmi din Gorj.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.