Uniunea Europeană a prelungit luni cu un an, până la 13 aprilie 2020, sancţiunile impuse unui număr de peste 80 de persoane şi unei entităţi iraniene în semn de protest faţă de ”grave încălcări ale drepturilor omului” în această ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Consiliul a prelungit astăzi (luni), până la 13 aprilie 2020, măsurile restrictive pe care le-a adoptat în urma unor grave încălcări ale drepturilor omului în Iran”, a anunţat UE într-un comunicat.

Această decizie a fost luată de către miniştrii de Externe, reuniţi la Luxemburg.

”Măsurile restrictive constau într-o interdicţie de a călători şi o blocare a activelor a 82 de persoane şi o entitate şi interdicţia impusă ţărilor din UE de a exporta în Iran echipamente susceptibile să fie folosite în scopul reprimării interne şi de echipamente de supraveghere a telecomunicaţiilor”, se precizează în comunicat.

Aceste sancţiuni au fost adoptate în 2011 şi au fost prelungite anual.

Ele vizează militari de rang înalt, judecători, procurori, conducători din cadrul poliţiei sau serviciilor de informaţii, lideri ai unor miliţii şi directori de închisori.

Aceste sancţiuni au fost impuse în urma reprimării unor manifestaţii organizate - din iunie în decembrie 2009 - împotriva realegerii lui Mahmoud Ahmadinejad, soldate cu zeci de morţi şi mii de arestări.

Ele sunt distincte de extrem de durele sancţiuni economice şi individuale impuse Iranului din cauza activităţilor sale nucleare controversate - ridicate în ianuarie 2016 -, la şase luni după încheierea acordului între Teheran şi marile puteri privind limitarea programului nuclear iranian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.