Arabia Saudită a anunţat că deblochează 1,5 miliarde de dolari pentru Irak şi că deschide noi reprzentanţe pe teritoriul vecinului său, unde încearcă să reducă influenţa iraniană, pledând în favoarea deschiderii unui ”nou capitol” în relaţiile între Riad şi Bagdad, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ilustrând această reluarea a relaţiilor după decenii de ruptură diplomatică, o importantă delegaţie de oameni de afaceri şi oficiali a efectuat miercuri şi joi o vizită la Bagdad.

Premierul irakian Adel Abdel Mahdi - care urmează să efectueze o vizită la Teheran sâmbătă şi duminică - este aşteptat la Raid ”în câteva zile”, a anunţat ministrul irakian al petrolului Thamer Ghadbane.

Ministrul saudit al Comeţului şi Investiţiilor Majed al-Qassabi a anunţat joi ”un împrumut de un miliard de dolari (aproximativ 891 de milioane de euro) în vederea unor proiecte în domeniul dezvoltării şi 500 de milioane de dolari în vederea susţinerii exporturilor” irakiene.

”Noul capitol” în favoarea căruia pledează Qassabi ar putea să includă numeroase domenii, în contextul în care saudiţii au discutat la Bgdad despre ”cooperarea economică, politică, comercială, culturală şi în domeniul securităţii”, potrivit lui Ghadbane.

”Memorandumuri de acorduri urmează să fie semnate la Riad, în cadrul vizitei premierului”, a anunţat el.

De asemenea, un consulat saudit a fost inaugurat la Bagdad, în sediul ambasadei, care nu are un şef de cancelarie din 2016, iar ”alte trei (consulate) urmează să fie deschise în Irak”, a anunţat ministrul saudit.

”Acum irakienii pot să obţină o viză direct la Bagdad”, şi-a exprimat el satisfacţia, în contextul în care până acum irakienii care doreau să efectueze pelerinajul la Mecca erau nevoişi să se ducă la un consulat saudit într-o ţară vecină.

În ianuarie 2016, un ambasador saudit şi-a prezentat scrisoarea de acreditare Bagdadului, pentru prima oară de la întreruperea de către Riad a relaţiilor diplomatice cu regimul lui Saddam Hussein, după invadarea Kuwaitului, în 1990.

Însă el a fost rechemat opt luni mai târziu, la solicitarea Bagdadului, din cauza unor declaraţii controversate cu privire la miliţii şiite.

De atunci, cele două guverne şi-au multiplicat vizitele şi au dat dovadă de o încălzire a relaţiilor diplomatice, prin care Riadul încearcă, potrivit unor experţi, să reducă influenţa Iranului şiit, al doilea furnizor al Irakului de produse importate şi un important factor în ţară.

În urma căderii dictaturii irakiene, în 2003, guvernele din Irak au fost dominate de şiiţi şi de apropiaţi ai Iranului.

În prezent, la peste 30 de ani de la Primul Război de la Golful Persic şi de la închiderea celor două posturi de frontieră, Riadul şi Bagdadul dau asigurări că urmează să deschidă în lunile următoare principalul punct, la Arar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.