Unul dintre şefii poliţiei britanice i-a îndemnat joi pe conducătorii politici la ”moderaţie”, pentru a evita o exacerbare a tensiunilor pe care le creează Brexitul în Regatul Unit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aşa cum ştim toţi, este vorba despre o problemă care cauzează multă emoţie şi generează o atmosferă incredibil de febrilă”, a declarat, într-o întâlnire cu presa Martin Hewitt, directorul Consiliului Naţional al Şefilor Poliţiei (NPCC), un organism de coordonare a forţelor poliţiei britanice.

”Este responsabilitatea unor persoane care beneficiază de o platformă (partid politic, organizaţie, etc.), o voce, să comunice în mod moderat, pentru a nu inflama dezbaterile”, a subliniat el.

Numărul infracţiunilor legate de Brexit, în pofida faptului că este slab, s-a bulat recent, de la 11 în săptămâna care a început la 18 martie, la 26 în săptămâna care a urmat.

La începutul lui 2019, zeci de parlamentari i-au scris şefului Poliţiei din Londra pentru a-i semnala o ”deteriorare a ordinii publice şi securităţii” în zona Parlamentului, la Westminster.

Aleşii au luat această decizie după ce susţinători ai Brexitului au agresat verbal personalităţi pro-UE, încercuindu-o pe deputata anti-Brexit Anna Soubry, pe care au numit-o drept o ”nazistă”.

Prevăzut iniţial la 29 martie, Brexitul a fost amânat cel mai devreme la 12 aprilie, din cauza incapacităţii deputaţilor şi Guvernului britanice a de ajunge la un acord asupra condiţiilor acestui divorţistoric.

Această amânare a provocat furia multor ”Brexiter”-i, îngrijoraţi să se vadă deposedaţi de ceea ce au votat la referendumul de la 23 iunie 2016, prin care 52% dintre cei prezenţi la urne au decis ca Regatul Unit să iasă din Uniunea Europeană (UE).

”Multă furie care se exprimă pe reţele de socializare”, a subliniat Martin Hewitt. 

”Într-un context ca acesta revine oricărei persoane care ocupă un post de responsabilitate să reflecteze atent la modul în care se exprimă”, a avertizat el.

În cadrul planurilor de urgenţă naţionale, peste 10.000 de poliţişti antirevoltă pot fi desfăşuraţi în orice loc din ţară, în 24 de ore.

Aproximativ 1.000 de poliţişti au fost, de asemenea, formaţi suplimentar pentru a fi desfăşuraţi în Irlanda de Nord, în caz de nevoie, în contextul în care subiectul frontierei irlandeze este unul dintre principalele puncte de tensiune în privinţa Brexitului.

Poliţia a îndemnat totodată populaţia să nu exacerbeze tensiunile legate de Brexit şi a anunţat că este pregătită să intervină rapid pentru a opri orice intensificare a infracţiunilor motivate de ură, în cazul în care regatul părăseşte Uniunea fără acord (”no deal”), potrivit Reuters.

Aceste protocoale se înscriu în cadrul unui plan de mobilizare naţională prevăzut în caz de urgenţă.

Deputaţii din Camera Comunelor au adoptat miercuri cu o majoritate foarte scurtă un amendament prin care ăi cer premierului Theresa May să solicite o amânare a Brexitului, pentru a evita o ieşire din UE fără acord (”no deal”) la 12 aprilie.

Mai mulţi parlamentari au primit ameninţări din partea unor extremişti, iar unii au fost plasaţi sub protecţia poliţiei.

La aproape trei ani de zile de la referendumul pe tema apartenenţei la UE, divorţul între Londra şi Bruxelles nu s-a consumat încă.

Poliţia afirmă că nu se aşteaptă la tensiuni suplimentare, dar subliniază că este pregătită să facă faţă oricărei evoluţii în privinţa manifestaţiilor şi infracţiunilor.

”Pentru moment nu avem informaţii care să sugereze că ar exista o creştere a infracţiunilor şi dezordinii, însă suntem bine pregătiţi să răspundem oricărei probleme ce ar putea apărea”, a subliniat prefectul Charlie Hall.

Mai mulţi susţinători ai Brexitului au anunţat că, în cazul în care rezutatul referendumului din 2016 nu este respectat, acest lucru ar putea să conducă la violenţe.

”Evenimentele naţionale şi mondiale pot declanşa scurte amplificări ale infracţiunilor motivate de ură, aşa cum am constatat după referendumul din 2016”, a adăugat Charlie Hall.

Numărul acestui tip de incidente a scăzut după referendum, însă se află la un nivelmai mare decât înaintea referendumului, a precizat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.