Interviurile pentru selecţia candidaţilor desemnaţi în numele României la funcţia de procuror european au loc joi, de la ora 14:00. Interviurile fuseseră programate iniţial în 22 martie, însă au fost reprogramate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform Mibnisterului Justiţiei, cei cinci candidaţi se vor prezenta în ordine alfabetică.

Conform anunţului Ministerului Justiţiei, interviurile ar urma să fie  transmise în direct, audio-video, pe pagina de internet a Ministerului. Interviul are o durată de maximum 45 de minute/candidat.

Evaluarea candidaţilor se face pe baza aspectelor relevante rezultate din susţinerea interviului, din analiza documentelor depuse de către candidat cu privire la experienţa practică relevantă, precum şi a altor aspecte verificabile rezultate din activitatea sa anterioară.

În cadrul interviului vor fi testate şi cunoştinţele de limbă engleză sau franceză ale candidaţilor.

În urma susţinerii interviului, comisia selectează trei candidaţi, care vor fi incluşi în lista cu trei candidaturi pe care ministrul Justiţiei o va înainta Consiliului Uniunii Europene. Lista va fi publicată pe site-ul Ministerului Justiţiei.

”În urma Anunţului publicat la data de 22.02.2019 pe site-ul Ministerului Justiţiei, în temeiul Ordonanţei de Urgenţă  a Guvernului  nr. 8/2019  privind unele măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO), şi-au depus candidatura pentru funcţia de procuror european următoarele persoane: Borcoman Cătălin-Laurenţiu, Bulancea Marius Bogdan, Ecedi Stoisavlevici Laura, Hach Elena şi Horodniceanu Daniel-Constantin”, anunţa Ministerul Justiţiei.
 
Daniel Horodniceanu a fost procuror-şef al DIICOT, iar ministrul Tudorel Toader a refuzat să-i prelungească mandatul care a expirat în 19 mai 2018. În urma unei proceduri de selecţie la care s-a înscris şi Horodniceanu, Tudorel Toader l-a desemnat pe Felix Bănilă pentru a prelua conducerea DIICOT. Horofniceanu şi-a depus candidatura şi pentru prostul de procuror general.
 
Marius Bulancea este procuror-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, decretul privind numirea sa în funcţie fiind semnat în 14 decembrie 2016 de către preşedintele Klaus Iohannis. El a fost anterior şi consilier al Laurei Codruţa Kovesi. 

În septembrie 2017, Inspectia Judiciară a declanşat o acţiune disciplinară împotriva procurorilor Marius Bogdan Bulancea - procuror şef secţie, Paul Silviu Dumitriu - procuror şef adjunct secţie şi Jean Nicolae Uncheşelu de la Structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru "exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă”, în legătură cu modalitatea în care au anchtat modul de adoptare a OUG 13.

CSM  a respins acţiuna Inspecţiei Judiciare, iar ulterior Inalta Curte de Casaie şi Justiţie a menţinut decizia CSM.

Borcoman Cătălin-Laurenţiu este şeful DIICOT Braşov, iar Laura Ecedi-Stoisavlevici  lucrează tot în structurile DIICOT.

Hach Elena a candidat, în 2012 la funcţia de procuror general.

Parchetul European este o structură care ar trebui să devină funcţională până la finalul anului 2020.

 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.