Asociaţia "Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor" (AMASP) consideră că nicio decizie a CCR şi nicio directivă europeană nu prevăd diminuarea termenelor de prescripţie a răspunderii penale şi nici nu impun diminuarea termenului de prescripţie specială. Asociaţia mai consideră că nicio decizie a CCR şi niciun standard internaţional nu impun diminuarea termenelor pentru liberarea condiţionată şi eliminarea rolului de apreciere oferit judecătorului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

AMASP a făcut, miercuri, mai multe precizări pe pagina sa de Facebook despre modificările vehiculate în ceea ce priveşte Codul Penal. Astfel, asociaţia consideră că nicio decizie a CCR şi nicio directivă europeană nu prevăd diminuarea termenelor de prescripţie a răspunderii penale, nu impun diminuarea termenului de prescripţie specială, nu au cerut abrogarea formelor agravante ale abuzului in serviciu.

"Standardele internaţionale încurajează sesizarea faptelor de corupţie, iar o condiţionare de 1 an pentru oferirea beneficiilor legale denunţătorului nu sunt conforme viziunii internaţionale. Nicio decizie CCR şi niciun standard internaţional nu impun diminuarea termenelor pentru liberarea condiţionată şi eliminarea rolului de apreciere oferit judecătorului. Rapoartele CPT privind condiţiile de detenţie cer să fie îmbunătăţite condiţiile de detenţie, nu eliberate persoanele deţinute", a mai precizat Asociaţia ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor”.

De asemenea, sursa citată precizează că nicio decizie CCR şi nicio directivă europeană nu impun eliminarea infracţiunii de neglijenţă în serviciu.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spunea că există o urgenţă în modificarea codurilor penale, întrucât sunt multe decizii ale Curţii Constituţionale şi Directive europene care trebuie transpuse în codurile penale, precum confiscarea extinsă şi consolidarea prezumţiei de nevinovăţie.

Întrebat, marţi, dacă este vreo urgenţă în modificarea codurilor penale, Toader a răspuns: "Da, pentru că sunt multe decizii ale Curţii Constituţionale din anii din urmă care nu au fost transpuse, modificate în Codul penal. Avem directive europene care trebuiesc transpuse chiar în Codul penal, confiscare extinsă sau consolidarea prezumţiei de nevinovăţie".

El a spus că în 17 iulie 2017 Guvernul a adoptat proiectul de lege elaborat de Ministerul Justiţiei pentru punerea de acord a deciziilor Curţii şi directiva privind confiscarea extinsă , iar în noiembrie 2017 Guvernul a adoptat modificarea procedurii penale pentru punerea în acord cu deciziil Curţii Constituţionale şi directiva privind consolidarea prezumţiei de nevinovăţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.