Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, miercuri, că dacă procurorii vor fi lăsaţi să lucreze vor face anchete în continuare, apreciind că în cadrul DNA sunt tot procurorii care lucrau în perioada 2014 – 2016. ”Dacă o să asistăm tot timpul la modificări legislative prin care instrumentele procurorilor de a investiga fapte de corupţie sunt tăiate, cu siguranţă că nu vor mai putea face anchete”, a spus Kovesi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Colegii care lucrează în DNA, în proporţie de 90%, sunt aceeaşi, cei care în 2014, 2015, 2016 făceau anchete. S-au schimbat foarte puţini. Cred că este doar o chestiune de mobilizare în acest moment. Eu am încredere că ei vor continua activitatea, ştiu că sunt curajoşi, ştiu că sunt profesionişti şi nu am niciun fel de îndoială că îşi vor continua activitatea, dacă vor fi lăsaţi să facă acest lucru. Dacă o să asistăm tot timpul la modificări legislative prin care instrumentele procurorilor de a investiga fapte de corupţie sunt tăiate, cu siguranţă că nu vor mai putea face anchete, dar, în măsura în care vor fi lăsat să îşi facă treaba, sunt convinsă că o vor face”, a declarat, miercuri, Laura Codruţa Kovesi.

Întrebată despre îngrijorările privind modificările din justiţie, transmise recent de mai mulţi lideri europeni, Kovesi a spus că aceleaşi lucruri le-au transmis de ani de zile toţi oamenii din sistem.

”Din 2016 cel puţin, cât am fost procuror şef al DNA, am tras semnale de alarmă pe anumite modificări, nu doar eu, ci şi Parchetul General, CSM şi asociaţiile de procurori şi judecători. De doi ani de zile, de fiecare dată s-au exprimat astfel de puncte de vedere şi am arătat care sunt consecinţele în cazul în care aceste modificări vor fi adoptate, dar nu s-a schimbat nimic”, a declarat Kovesi.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, miercuri, după ce în Colegiul comisarilor s-a discutat despre situaţia statului de drept, că România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect şi a avertizat Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să nu creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari.

„Am informat colegiul cu privire la evoluţia situaţiei din România. România trebuie urgent să revină la un proces de reformă corect, asta înseamnă paşi înainte, nu înapoi şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea să ducă la regres”, a afirmat Timmermans.

”Aş vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari de rang înalt care au condamnări pentru corupţie”, a continuat înaltul oficial european.

De asemenea, ambasadele a 12 state se declară profund îngrijorate de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile şi afirmă că OUG care par a fi în discuţie pot avea impact negativ asupra independenţei justiţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.