Adunarea Constituantă venezueleană, loială şefului statului Nicolas Maduro, a aprobat ridicarea imunităţii parlamentare a opozantului Juan Guaido, recunoscut preşedinte interimar de peste 50 de ţări, permiţând astfel o continuare a unei proceduri penale angajate împotriva acestuia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Printr-un vot exprimat prin ridicarea mâinii, Adunarea Constituantă a aprobat - în unanimitate - ”continuarea procedurii penale” lansate împotriva lui Juan Guaido, un deputat de centru-dreapta şi preşedinte al Parlamentului, de către Curtea Supremă, a anunţat preşedintele Constituantei Diosdado Cabello.

”Noi acţionăm în conformitate cu Constituţia”, a subliniat el.

”Nimic nu ne va opri”, a dat asigurări, la rândul său, Juan Guaido, într-o alocuţiune, în faţa susţinătorilor săi şi unor jurnalişti, la puţin timp după anunţarea măsurii adoptate împotriva sa.

”Poporul este hotărât şi nimic nu ne va opri”, a adăugat el, subliniind că nu există ”vreo cale înapoi în acest proces”.

Adunarea Constituantă înlocuieşte în fapt Parlamentul, singurul organ aflat sub controlul opoziţiei şi prezidat de Juan Guaido.

Ridicarea imunităţii parlamentare a lui Juan Guaido, care s-a declarat preşedinte interimar la 23 ianuarie, spre surprinderea generală, a fost cerută de către Curtea Supremă luni.

Lui Guaido i se reproşează faptul că nu a respectat o interdicţie de a părăsi teritoriul ţării. El a încălcat această interdicţie - impusă la 29 ianuarie de Curtea Supremă - şi a părăsit în mod clandestin ţara pentru a efectua un turneu în Columbia, Brazilia, Paraguay, Argentina şi Ecuador, de la sfârşitul lui februarie la începutul lui martie.

”Uneori legea întârzie, dar în acest caz a ajuns”, a lansat Diosdado Cabello la finalul votului, marţi seara, în Adunarea Constituantă.

Atât Curtea Supremă, cât şi Adunarea Constituantă sunt considerate loiale puterii implementate de către opoziţie, iar toţi membrii lor au fost desemnaţi de chavism - adepţi ai mişcării defunctului preşedinte Hugo Chavez (1999-2013).

Decizia Adunării Constituante îl poate aduce, în teorie, pe Juan Guaido în faţa justiţiei ordinare, însă este dificil de anticipat care îi vor fi consecinţele concrete într-o ţară în care nimeni nu recunoaţte pe nimeni.

În urma votului Adunării Constituante, Curtea Supremă va continua procedura judiciară contra lui Juan Guaido.

”INCHIZIŢIE”

Guaido şi-a exprimat tot marţi, anterior, temerea că ar putea fi arestat în zilele următoare, în cazul în care imunitatea i-ar fi ridicată efectiv.

”Ei pot încerca să mă răpească”, le-a spus el unor jurnalişti, referindu-se la puterea lui Maduro.

”Ştiţi cum acţionează regimul. Aceasta nici măcar nu mai este persecuţie, este inchiziţie”, a denunţat opozantul, în vârstă de 35 de ani, care nu recunoaşte sancţiunile celei mai înalte jurisdicţii venezuelene.

Statele Unite au avertizat deja Caracasul, în mai multe rânduri, împotriva oricăror represalii vizându-l pe cel pe care-l consideră leful legitim al statului venezuelean.

Peste 50 de ţări, în frunte cu Statele Unite, l-au recunoscut preşedinte interimar, considerând ilegitim al doilea mandat al lui Nicolas Maduro, în urma unor alegeri considerate frauduloase.

Maduro, care denunţă o tentativă de lovitură de stat orchestrată de opoziţie cu susţinerea Washingtonului, este susţinut de către Rusia şi China.

Această răsturnare de situaţie are loc într-un context economic şi social foarte tensionat în Venezuela, o ţară cu 30 de milioane de locuitori, care deţine cele mai mari rezerve de petrol din lume.

Venezuela s-a confruntat la începutul lui martie cu o primă pană de curent. De opt zile, pene de curent intermitente aruncă ţara în beznă la intervale regulate şi creează grave probleme de alimentare cu apă.

Aceste întreruperi sunt cauzate de ”atacuri teroriste” în cadrul unui ”război electric declanşat pentru a înnebuni ţara”, apreciază preşedintele Maduro.

Opoziţia şi experţi în sector apreciază că aceste întreruperi de curent sunt cauzate de o lipsă a investiţiilor în infrastructură.

În afară de întreruperi ale alimentării cu energie electrică, Venezuela este afectată de penurii grave de tot felul, pe care Nicolas maduro le atribuie sancţiunilor financiare impuse de Washington.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.