Regizorul Roberto Minervini, cunoscut pentru documentare premiate la festivaluri ca Veneţia şi Mar del Plata, este invitatul special al celei de-a treia ediţii a American Independent Film Festival, care va avea loc între 12 şi 18 aprilie, la Cinema Pro şi Cinema Muzeul Ţăranului din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„What You Gonna Do When the World's on Fire?”, prezentat în competiţia Festivalului de la Veneţia, în 2018, unde a primit numeroase premii, şi „The Other Side” (2015), care a făcut parte din selecţia oficială Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, vor rula în premieră în România, în prezenţa regizorului, pe 15 şi 16 aprilie, în cadrul festivalului.

Minervini, autor de origine italiană stabilit în Huston, Texas, a primit şi cartea albă a festivalului pentru a prezenta publicului român cele mai interesante filme independente din istoria recentă a cinematografiei americane în viziunea sa.

„American Perspectives by Roberto Minervini” include filme regizate de Roger Corman, Barbara Loden şi de Bill & Turner Ross. Proiecţiile vor avea loc la Cinema Muzeul Ţăranului, majoritatea urmând a fi prezentate de cineast.

Cunoscut pentru documentarele sale neconvenţionale care propun o înţelegere vizionară şi poetică asupra umanităţii şi o analiză a peisajului socio-politic actual al Americii, Minervini - în vârstă de 49 de ani - filmează mereu cu bugete mici, foarte rar cu finanţare publică şi lucrează cu actori amatori.

Minervini a fost premiat cu un trofeu David di Donatello pentru documentarul „Stop the Pounding Heart” (2013) şi cu un premiu „Grierson”, la London Film Festival, pentru „What You Gonna Do When the World's on Fire?” (2018), pentru care a fost desemnat cel mai bun regizor la Festivalul de la Mar del Plata (Argentina) şi a primit trei premii la Veneţia.

În „The Other Side”, regizorul face un portret al clasei muncitoare sudiste devastate de droguri, impregnată de rasism şi violenţă, teme regăsite contextual şi în filmele sale anterioare, dar învăluite aici într-o notă imperativă, în raport cu lipsa cronică de soluţii pentru aceste probleme.

Acţiunea din „What You Gonna Do When the World’s on Fire?” este plasată tot în sud, între Louisiana şi Mississippi, imediat după alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA. Filmul, pentru care au fost filmate peste 150 de ore de material, combină imagini de la pregătirile paradei anuale Mardi Gras, în New Orleans, cu trei poveşti afro-americane care îi urmăresc pe Renaldo şi Titus, doi fraţi care trăiesc doar cu mama lor în Mississippi si pe Judy Hill, o patroană de bar din Louisiana, victimă a violenţei domestic, şi partidul New Black Panthers, care protestează faţă de autorităţile pe care le consideră vinovate de moartea a trei civili nevinovaţi. După proiecţie, regizorul va dialoga cu publicul.

Pentru secţiunea „American Perspectives by Roberto Minervini” regizorul a ales „The Intruder” (1962), de Roger Corman, „Wanda” (1970), singurul lungmetraj semnat de Barbara Loden, considerat astăzi o capodoperă feministă, şi „Tchoupitoulas” (2012), docu-dramă regizată de fraţii Bill Ross IV şi Turner Ross.

American Independent Film Festival va avea anul acesta o primă ediţie locală - la Iaşi, în zilele de 11 şi 12 aprilie, la Cinema Ateneu.

Biletele vor fi disponibile curând în reţeaua Eventbook.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.