Grupul TeraPlast, unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcţii din România, a anunţat, marţi, că a înfiinţat compania specializată în reciclare TeraPlast Recycling, în urma desprinderii din TeraPlast SA a liniei de business reciclare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest pas vine ca urmare a necesităţii de a privi reciclarea ca business independent, în contextul dorinţei de a dezvolta acest sector. Preşedintele consiliului de administraţie TeraPlast, Dorel Goia, a subliniat că, în Europa, piaţa deşeurilor de PVC rigid reciclat la nivelul anului 2018 a fost de 480.000 de tone, în contextul în care maxim 20% din acest tip de deşeuri se reciclează.

”Asta înseamnă că peste 2 milioane de tone, adică 2 miliarde de kilograme, au rămas în natură. Produsele din PVC rigid au o durată de viaţă cuprinsă între 30 şi 50 de ani în funcţie de aplicaţie. Astfel, este uşor să estimăm unde vom ajunge în următorii 10 ani dacă nu luăm măsuri concrete în ceea ce priveşte reciclarea. În acest context, TeraPlast Recycling este răspunsul la o necesitate la nivel european şi o cale prin care România face paşi importanţi în domeniu. Compania se poziţionează pe locul 1 în România şi în top 10 reciclatori de PVC rigid din Europa, după capacitatea de procesare de 12.000 tone anual”, a declarat Dorel Goia.

Goia a subliniat că valoarea transferului liniei de business este de 4,8 milioane euro. Deşeurile sunt procesate folosind utilaje achiziţionate de la producători de profil, din Germania şi Italia. În perioada august 2018 – martie 2019, secţia de reciclare, devenită acum TeraPlast Recycling, a avut o medie lunară procesată de 650 tone PVC rigid.

”Materialul reciclabil provine atât din producţia proprie, cât şi din achiziţii. Astfel, anul trecut, 54% din materia primă procesată a provenit din Europa, din ţări precum Olanda, Danemarca sau Italia şi doar 46% din România”, se arată în comunicat.

Goia s-a arătat convins că Ministerul Mediului va introduce obligativitatea ca firmele de colectare să nu îngroape deşeurile din PVC rigid.

”Suntem convinşi că Ministerul Mediului îşi va îndeplini menirea şi va introduce obligativitatea ca firmele de colectare să nu îngroape deşeurile din PVC rigid, ci să le vândă. Pentru TeraPlast este de preferat să cumpere din România, decât să plătească 2.000 de euro pentru un transport de 20 de tone din Olanda”, a mai precizat Goia.

Din perspectiva originii, 52% din totalul de deşeu din PVC rigid procesat în 2018 a fost post-consum, iar 48% a fost de origine post-industrială.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.