Regatul Unit se află în impas marţi, cu zece zile înaintea ieşirii sale din Uniunea Europeană (UE), după respingerea luni seara de către deputaţii britanici a tuturor alternativelor propuse la acordul Brexitului al Guvernului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce au respins de trei ori acordul încheiat de premierul conservator Theresa May cu Bruxellesul şi după ce au respins săptămâna trecută prin vot opt propuneri parlamentare care propuneau o soluţie, aleşii au respins noi opţiuni, iniţiate de către parlamentari, care le-au fost prezentate.

Parlamentul ”a eşuat încă o dată în găsirea unei majorităţi clare pentru fiecare dintre opţiunile” prezentate, a reacţionat ministrul Brexitului Stephen Barclay, amintind că ”poziţia legală implicit” este ca Regatul Unit să prăsească UE la 12 aprilie, fără acord (”no deal”).

Premierul Theresa May urmează să prezinte un nou plan până la summitul european excepţional convocat la 10 aprilie, în cazul în care doreşte să evite ca regatul unit să iasădin UE fără acord în seara lui 12 aprilie.

Ea nu a renunţat să le prezinte deputaţilor a patra oară acodul divorţului.

Pe prima pagină, în ediţia de marţi, cotidianul The Guardian anticipează noi ”discuţiii de criză la sediul Guvernului”. ”Deputaţii nu aleg... nimic”, titra cotidianul The Daily Mirror, evidenţiind ”diviziuni” puternice în camera Comunelor. ”Întoarcere în punctul de plecare”, titra la rândul său The Daily Mail, evocând o ”farsă”.

”ACORD ÎNTRE MAI MULŢI”

Între soluţiile asupra cărora s-au pronunţat prin vot deputaţii se află două care au primit mai multe voturi săptămâna trecută, şi anume organizarea unui referendum asupra oricărui acord de divorţ încheiat cu Bruxellesul şi înfiinţarea unei uniuni vamale cu UE. Aceasta din urmă a fost respinsă cu o majoritate mică luni seara de 276 la 273 de voturi.

O a treia opţiune propunea, în cazul absenţei unui acord cu două zile înainte de Brexit, ca deputaţii să se pronunţe prin vot împotriva unui ”no deal”, iar în cazul unei respingeri, la renunţarea la ieşirea din UE.

În fine, propunerea unui model ”Novergia+” - cunoscută de asemenea sub numele de "Common Market 2.0" - preconiza rămânerea regatului în piaţa unică - sinonimă cu libertatea circulaţiei bunurilor, capitalurilor, serviciilor şi persoanelor, ca Norvegia, dar şi o uniune vamală specifică cu UE, implicând politici vamale şi comerciale comune.

Autorul acestei din urmă propuneri, conservatorul Nick Boles, a anunţat că demisionează din Partidul Conservator, pe care l-a acuzat că ”refuză un compromis”.

La rândul său, Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, principala formaţiune de opoziţie, a catalogat drept ”dezamăgitor” faptul că nicio propunere nu a degajat o majoritate. Însă el a subliniat că acordul lui May a fost respins cu marje mai mari şi a cerut ca o a treia serie de ”voturi indicative” să aibă loc, ceea ce s-ar putea întâmpla miercuri.

”Problema este în continuare că nu există o majoritate în favoarea unui Brexit condus de Camera Comunelor şi nici o majoritate a unui Brexit condus de laburişti”, a subliniat Simon Hix, un profesor de ştiinţe politice la London School of Economics. "Fie trebuie să se încheie un acord între mai multe partide, fie plecăm fără acord”.

”ÎN FAŢA ABISULUI”

În pofida celor trei eşecuri încasate de la jumătatea lui ianuarie, May nu a renunţat să-şi supună din nou acordul divorţului votului deputaţilor, dacă există ”o şansă rezonabilă de succes”, a declarat purtătorul său de cuvânt luni. Ea a convocat un Consiliu al Miniştrilor excepţional de îndelungat marţi, pentru a discuta calea de urmat.

Indiferent care va fi opţiunea reţinută, Theresa May trebuie să-şi divulge planurile la summitul european excepţional convocat la 10 aprilie.

Ea a amintit vineri că opţiunea ”implicită” este un Brexit fără acord (”no deal”) la 12 aprilie, temut de mediile economice.

După amânarea Brexitului, prevăzut iniţial la 29 martie, soluţia alternativă constă în a cere o nouă amânare, pe o perioadă mai lungă, însă aceasta este necesar să fie justificată şi ar obliga rehatul Unit să organizeze alegeri europene la sfârşitul lui mai.

Eurodeputatul Guy Verhofstadt, referendul Brexitului în Parlamentul European (PE) a apreciat, după voturile deputaţilor, că un ”Brexit dur devine aproape inevitabil”.

”Miercuri (ziua unei posibile noi serii de voturi indicative), regatul Unit are o ultimă şansă să iasă din impas sau se va afla în faţa abisului”, a avertizat Verhofstadt.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a avertizat că răbdarea liderilor europeni este pe cale să se ”epuizeze”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.