Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că a constatat, în urma unui control inopinat la Spitalul Judeţean din Ploieşti, că sunt probleme la Unitatea de Primiri Urgenţe în ce priveşte modalitatea în care sunt trataţi pacienţii, felul în care li se vorbeşte şi comportamentul cadrelor medicale, dar adaugă că a găsit şi "mizerie". "Spitalul nu era deloc curat, inclusiv în secţiile care erau renovate", afirmă Pintea, precizând că a cerut şefului Consiliului Judeţean să îl demită pe directorul de îngrijiri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Conducerea CJ Prahova a dispus o anchetă internă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, după vizita neanunţată a ministrului Sănătăţii. Şeful CJ: Deficienţele nu sunt majore, dar sunt deranjante

Sorina Pintea a făcut, în noaptea de vineri spre sâmbătă, un control inopinat la Spitalul Judeţean din Ploieşti.

"În ultima vreme am avut destul de multe reclamaţii vis-a-vis de ceea ce se întâmplă în Unitatea de Primiri Urgenţe de acolo şi nu numai... Am decis să merg la faţa locului să văd exact ce se întâmplă şi se întâmplă", a declarat Pintea, la Antena 3.

Ea a spus că problemele sunt "modalitatea în care pacienţii sunt trataţi, modul în care se vorbeşte, comportamentul cadrelor medicale faţă de aceştia".

"Pe de altă parte, şi probleme de natură administrativă pentru că vă spun foarte sincer nu mă aşteptam ca într-o unitate medicală din România secolului 21 - probabil că sunt singura care nu mă aşteptam - să găsesc mizerie. Spitalul nu era deloc curat, inclusiv în secţiile care erau renovate. Există o parte a spitalului care urmează să intre în renovare, inclusiv Unitatea de Primiri Urgenţe, dar chiar partea renovată nu era curată", a afirmat ea.

Sorina Pintea a spus că l-a sunat pe şeful Consiliului Judeţean spunându-i să se întâlnească în faţa spitalului, iar apoi a intrat prin zona unde stau aparţinătorii. Acolo nu erau pacienţi, Pintea spunând că i-a întrebat pe aparţinători de câtă vreme stau, iar o femeie i-a răspuns că stă de mai multe ore, fără a avea veşti despre soţul său.

"Am intrat în Unitatea de Primiri Urgenţe, din păcate medicii erau foarte ocupaţi, era multă lume, asta este adevărat. Unitate de Primiri Urgenţe care are nevoie de renovare... Acolo, foarte mulţi pacienţi, aşa cum spuneam, şi i-am întrebat dacă există asistent social, dacă există persoane dedicate care să informeze aparţinătorii, periodic, despre starea pacienţilor. Teoretic, uzanţele spun că din jumătate în jumătate de oră trebuie să ieşi să informezi pentru că oamenii sunt îngrijoraţi. Nu există. Există două asistente sociale care sunt angajate în Unitatea de Primiri Urgenţe", a detaliat ministrul Sănătăţii.

Ea a spus că a urcat apoi într-o secţie renovată, unde erau foarte mulţi pacienţi - 84, dar asta nu este o scuză pentru a nu se face curăţenie.

Pintea a adăugat că apoi a ajuns, din greşeală, la etajul I, cu liftul, în timp ce dorea să coboare pentru că era deja ora 1.00.

"Greşeala a fost perfectă. Am intrat în secţia de neurochirurgie, unde o infirmieră spăla pe jos. Am întrebat-o cu ce spală - cu trei-patru pastile puse în apă, deşi, bineîneţeles, trebuie să cunoască procedurile. Apoi acolo era, de asemenea, secţie cu 28 de paturi, dar foarte mulţi pacienţi, foarte mulţi pacienţi, şi de asemenea era mizerie. Medicul de gardă spunea că nu au infecţii, zic: mi-e greu să cred, cred că nu le raportaţi, nu că nu aveţi", a mai spus ea.

Ministrul Sănătăţii a precizat că a propus demiterea directorului de îngrijiri.

"I-am propus preşedintelui Consiliului Judeţean demiterea directorului de îngrijiri pentru că în primul rând un spital trebuie să fie curat ca să poată acorda un act medical de calitate (...) În urgenţă foarte mulţi pacienţi, 300 de pacienţi, opt medici, nu fac faţă, la UPU urgent scoase posturi la concurs. Mi s-a spus că nu vin, mai insistăm, opt medici care fac concomitent şi urgenţă şi SMURD nu au cum să mulţumească populaţia. Şi, de asemenea, Direcţia de Sănătate Publică să facă un control pentru că a fost în desfăşurare un control încrucişat, în sensul că din alt judeţ venea la spital la Ploieşti şi verifica, nu au fost. Eu nu prea cred că au fost (...) Nu cunoaştem reguli, nu cunoaştem  protocoale, nu ne interesează, punemm 4-5 pastile în zece litri de apă,  nici măcar zece litri", a mai spus Pintea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.