Airbus a anunţat, vineri, că salută raportul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, publicat astăzi, care confirmă că SUA nu au retras subvenţiile acordate de autorităţile federale, de stat şi locale companiei Boeing şi nu au îndepărtat pagubele provocate companiei Airbus de către aceste subvenţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Organul de Apel a respins toate argumentele SUA şi a ţinut cont de toate punctele juridice ale UE. În plus, cea mai înaltă jurisdicţie a Organizaţiei Mondiale a Comerţului a declarat drept ilegale alte programe de subvenţii federale şi de stat ale SUA, stabilind chiar că în unele situaţii a fost vorba despre subvenţii interzise prin lege, aşa cum este cazul schemei Foreign Sales Corporation (FSC), ceea ce reprezintă o victorie majoră pentru UE”, se arată în comunicat.

Airbus a subliniat că raportul cere SUA şi Boeing să ia noi măsuri pentru conformitate, în caz contrar UE putând să aplice contramăsuri asupra importurilor de produse americane.

“Este o victorie categorică a UE şi a Airbus, care confirmă poziţia noastră potrivit căreia Boeing, deşi arată cu degetul spre Airbus, nu a făcut nimic pentru a respecta obligaţiile impuse de Organizaţia Mondială a Comerţului, în pofida Airbus şi a UE. Datorită acestui raport zdrobitor nu vor putea să continue să infirme faptul că au primit în mod ilegal subvenţii masive de la Guvernul SUA. Cu alte cuvinte, în absenţa unei înţelegeri, SUA vor plăti veşnic sancţiuni anuale de miliarde pentru fiecare program de zbor Boeing, în timp ce UE se va confrunta, în cel mai rău caz, cu probleme minore”, a spus consilierul general al Airbus, John Harrison.

El a mai spus că speră că aceste concluzii vor determina SUA şi Boeing să reacţioneze într-o manieră constructivă pentru a rezolva această dispută de durată. În plus, în absenţa unei abordări constructive, UE are acum un dosar legal puternic pentru a trece la contramăsuri.

”Airbus mulţumeşte Comisiei Europene şi Guvernelor Franţei, Germaniei, Marii Britanii şi Spaniei pentru suportul continuu acordat pe tot parcursul acestei dispute de durată. Eforturile continue de a restabili un mediu concurenţial echitabil au acum rezultate concrete”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.