Laura Codruţa Kovesi a declarat, vineri, la ieşirea din Secţia 18 Poliţie că se încearcă prin orice mijloace oprirea sa de a ocupa funcţia de procuror-şef european pentru care candidează. ”Este evident că sunt parte a unei campanii de hărţuire”, a spus Kovesi, care a adăugat că se va vedea ulterior dacă ceea ce se întâmplă în ţară va afecta şansele sale de a deveni procuror-şef european. În plus, Kovesi a spus că este un procuror care a reuşit să inspire teamă celor care vor să fure liniştiţi în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kovesi a stat, vineri, mai puţin de un sfert de oră în sediul Secţiei 18 Poliţiei Bucureşti, ca urmare a punerii sub control judiciar.

La ieşire, a refuzat să facă orice fel de declaraţii despre dosar şi măsurile impuse, dar a afirmat că este victima unei campanii de hărţuire.

„Dacă ne referim la candidatură, repet ceea ce am spus în mai multe rânduri: în urma evaluări comisiei tehnice am ieşit pe primul loc. În acest moment se derulează nişte negocieri între Parlament şi Consiliu, o să vedem care va fi finalul, o să vedem dacă tot ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă va afecta sau nu această procedură. Este foarte evident, şi mie-mi este foarte clar, că tot ceea ce s-a întâmplat cel puţin în ultimele luni are legătură cu participarea mea în această procedură. Se încearcă prin orice mijloace oprirea mea de a ocupa această funcţie pentru care am candidat şi pentru care am ieşit prima într-o procedură în care au fost înscrişi mai mulţi procurori din Europa şi este evident că sunt parte a unei campanii de hărţuire, de intimidare, sunt un semn pentru toţi ceilalţi colegi din sistem care vor să-şi facă treaba, dar, în egală măsură, sunt foarte convinsă că procurorii şi judecătorii din România îşi vor continua treaba şi nu se vor lăsa intimidaţi”,  a afirmat Kovesi, la ieşirea din Secţia 18 Poliţie.

Întrebată dacă este posibil, conform teoriei dreptului şi practicii judiciare, ca o persoană care dă la un moment dat mită să fie parte vătămată într-un dosar, Kovesi a spus că nu doreşte să comenteze dosarul şi nici să facă afirmaţii de natură teoretică.

De asemenea, întrebată ce simte în calitatea sa de inculpat, Kovesi a spus: „Sunt un procuror care timp de 24 de ani mi-am făcut treaba, am dovedit că în activitatea mea profesională am luptat cu corupţia într-un mod eficient şi sunt un procuror care a reuşit să inspire teamă celor care vor să fure liniştiţi în România”.

Kovesi a spus din nou că va vorbi despre presupusele abuzuri care ar fi fost comise la nivelul DNA pe vremea când ea conducea instituţia doar în momentul în care va exista o hotărâre judecătorească prin care să se arate că a existat un astfel de abuz în instrumentarea dosarelor.

Ea a precizat că în timpul controalelor efectuate de Inspecţia Judiciară la nivelul serviciilor teritoriale din DNA nu s-au semnalat probleme, după cu nu s-au constatat probleme nici în urma verificărlor interne.

Fosta şefă a DNA a dezminţit informaţiile potrivit cărora o treime dintre dosarele trimise în judecată de procurorii DNA în ultima perioadă s-ar fi soldat cu achitări.

„Procentul de achitări în ultimii cinci ani la DNA a fost constant între 10 şi 13 la sută. Cu privire la achitări, în fiecare an am dispus o analiză a cauzelor care au dus la aceste soluţii de achitare. Soluţiile de achitare au avut la bază, în primul rând, dezincriminarea unor fapte penale, dezincriminări care au avut loc prin modificarea legii sau prin pronunţarea unor decizii ale Curţii Constituţonale. O altă cauză a fost legată de modul în care a fost interpretată o anumită dispoziţie legală, sau probele administrate în cauză. Acolo unde s-a stabilit că procurorii au greşit, s-a consemnat acest lucru în analiză”, a explicat Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi a ajuns, vineri, la secţia 18 de Poliţie Bucureşti, după punerea sub control judiciar de către Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.