Puterea venezueleană şi-a sporit joi presiunea asupra lui Juan Guaido, recunoscut preşedinte interimar de aproximativ 50 de ţări, declarându-l ineligibil pe o perioadă de 15 ani, o sancţiune respinsă imediat de către şeful opoziţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această decizie sporeşte tensiunea în această ţară petrolieră, paralizată de o nouă pană de electricitate masivă, de luni, şi care are doi lideri rivali ce-şi dispută puterea - şeful socialist al statului Nicolas Maduro şi deputatul de centru-dreapta Juan Guaido.

Pe scena internaţională, tensiunea nu scade între Washington şi Moscova, pe tema prezenţei unor militari ruşi în Venezuela, o ţară din America de Sud devenită un punct de fricţiune suplimentar al noului ”Război Rece” între cei doi giganţi.

La Caracas, Controlorul General al Republicii Elvis Amoroso, însărcinat cu transparenţa administraţiei în Venezuela, a decis joi ”să interzică exercitarea oricărei funcţii publice alese cettăţeanului (Juan Guaido) pe durata maxim prevăzută de lege”, adică de 15 ani, din cauza unei presupuse corupţii, a declarat el la televiziunea de stat.

Potrivit lui Amoroso, considerat un apropiat al regimului, opozantul nu şi-a justificat, în declaraţiile de avere, anumite cheltuieli realizate în Venezuela şi în străinătate cu fonduri provenind din alte ţări.

”El a realizat peste 91 de călătorii în afara teritoriului, cu un cost de peste 310 milioane de bolivari (aproximativ 94.000 de dolari), fără săjustifice originea acestor fonduri”, a declarat controlorul, care a cerut parchetului ”să exercite acţiunile corespunzătoare”, fără să facă alte precizări.

NIMENI NU RECUNOAŞTE PE NIMENI

După aceea, Juan Guaido a respins această sancţiune, într-un discurs, în faţa susţinătorilor săi, în timp ce-şi prezenta planul pentru Venezuela.

”El nu este controlor. Nu este (...) şi nu există sancţiunea ineligibilităţii (...). Parlamentul legitim este singurul care are puterea să desemenze un controlor”, a declarat Juan Guaido, amintind că Elvis Amoroso a fost numit în acest post de către Adunarea Constituantă, care se află de partea regimului şi care înlocuieşte de fapt Parlamentul, singurul organ controlat de opoziţie.

În această ţară în care nimeni nu recunoaşte legitimitatea nimănui, este dificil de spus care vor fi consecinţele acestei decizii ce-l vizează pe juan Guaido, care este preşedintele Parlamentului. Şi nici dacă acesta va putea să continue să-şi exercite funcţia - în contextul în care sancţiunea este, în mod teoretic, aplicabilă de îndată...

Fostul candidat la preşedinţie în 2013 Henrique Capriles a fost sancţionat la fel şi declarat ineligibil, ceea ce l-a împiedicat să candideze, ulterior, în 2018.

În stradă, venezuelenii se confruntă din nou cu o pană electrică uriaşă care le afectează ţara şi recurgeau la ”metode din Evul Mediu” - să meargă timp de ore, să fabrice lămpi de ulei sau să ia apă de la sursă.

”Asta face pe oricine să-şi piardă răbdarea (...). Ajunge! Asta nu e prima pană”, s-a plâns Mauro Hernandez, în vârstă de 57 de ani, care a fost nevoit să meargă o oră şi jumătate până la serviciu.

SCHIMB DE REPLICI

Ministrul Comunicării Jorge Rodriguez a anunţat joi că a venit curentul ”în cea mai mare parte” a Venezuelei, o ţară cu 30 de milioane de locuitori.

Anterior un nou schimb de replici a avut loc între ruşi şi americani.

Washingtonul îl recunoaşte, împreună cu alte aproximativ 50 de ţări, pe Juan Guaido drept preşedinte interimar şi cere plecarea lui Nicolas Maduro de la putere, în timp ce Moscova acuză Statele Unite că încearcă să organizeze o ”lovitură de stat” în această ţară cu imense rezerve petroliere.

Aceste tensiuni au atins un nou vârf după sosirea în weekend a două avioane ruse - un Antonov 124 (An-124) şi un Iliuşin 62 (Il-62) - la Caracas.

Presa venezueleană scrie că ele transportau 99 de militari şi 35 de tone de material, sub comanda şefului Forţelor terestre ruse, generalul Vasili Tonkoşkurov.

Donald Trump a ridicat tonul, în timp ce se afla în Biroul Oval, miercuri, alături de soţia lui Juan Gaudo, Fabiana Rosales.

”Rusia trebuie să plece din Venezuela”, a spus locatarul Casei Albe.

Rusia i-a cerut lui Donald Trump, într-un răspuns, să o ”respecte” şi să nu se amestece în relaţiile sale cu Caracasul, în care a confirmat că a trimis ”specialişti” militari însărcinaţi să să implementeze contracte de achiziţii de armament între Moscova şi Caracas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.