Bilanţul atacului armat de la Utrecht, în Olanda, a crescut la patru morţi, după decesul unui bărbat în vârstă de 74 de ani care a murit din cauza rănilor la spital, a anunţat joi Ministerul Public, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parchetul a anunţat vineri că un bărbat de origine turcă, identificat anterior drept Gokmen Tanis, a mărtutisit, în prima sa audiere în faţa unui judecător, crimele cu caracter terorist de care este suspectat.

”Una dintre victimele grav rănite în atacul armat în tramvai, în Piaţa 24 Octombrie, la Utrecht, a decedat din cauza rănilor”, a anunţat parchetul într-un comunicat, precizând că este vorba despre un ”bărbat în vârstă de 74 de ani”.

”Asta înseamnă că suspectul în atacul sângeros de la 18 martie, în vârstă de 37 de ani, este acum suspectat de cvadruplu omor sau omucidere involuntară cu un obiectiv terorist, de tentativă şi de amennţare cu un obiectiv terorist”, a adăugat Ministerul Public.

Atacul armat s-a soldat cu şapte răniţi, dintre care trei grav. Unul dintre aceştia din urmă se află în continuare la spital, iar al treilea s-a putut întoarce acasă.

Persoanele ucise sunt o tânără în vârsă de 19 ani şi trei bărbaţi în vârstă de 28, 49 şi 74 de ani.

”Ancheta continuă, iar la sfârşitul săptămânii viitoare se va lua o decizie cu privire la o prelungire a reţinerii suspectului”, care a declarat în faţa judecătorului că a acţionat singur, adaugă Ministerul Public.

Ancheta urmează să stabilească dacă ”acuzatul a acţionat numai cu un motiv terorist sau dacă faptele sale aveau la bază probleme personale asociate unor idei radicalizate”, a precizat parchetul.

Mii de persoane au participat vineri seara la un marş tăcut, un omagiu adus victimelor atacului armat, în prezenţa premierului olandez Mark Rutte.

Rutte a catalogat, pe Twitter. ”extrem de trist” anunţul celui de-al patrulea deces.

”Simţim cu toţii acelaşi lucru ca săptămâna trecută: nu ne vine să credem, neputinţă şi furie. Negândim la rude. Le doresc multă forţă şi curaj”, a declarat el într-un mesaj postat pe Twitter.

Dacă justiţia olandeză îl găseşte pe suspect vinovat de crime teroriste, atacul de la Utrecht de la 18 martie va fi cel mai grav atentat terorist comis în Olanda. Această ţară a fost ocolită, până acum, de acest tip de atacuri care i-au îndoliat vecinii europeni în ultimii ani.

Evenimente recente au determinat, însă, autorităţile să-şi dubleze vigilenţa.

În august, un afgan în vârstă de 19 ani, deţinător al unui permis de sejur german a înjunghiat şi rănit două turiste americane în Gara centrală din Amsterdam, după care a fost rănit prin împuşcare de către forţe de ordine.

În septembrie, şapte persoane au fost arestate, suspectate de pregătirea unui ”atac major” la un mare eveniment în Olanda.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.