Un misterios grup de opozanţi faţă de Phenian, suspectat că se află în spatele recentului atac de la Ambasada Coreei de Nord în Spania, a anunţat joi că îşi suspendă provizoriu operaţiunile, invocând interesul mediatic, dar promiţând ”lucruri mai mari în viitor”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul Apărarea Civilă Cheollima (DCC) a revendicat săptămâna aceasta raidul vizând ambasada nord-coreeană la Madrid, explicând că vrea să scoată la lumină activităţile ”ilegale” ale reprezentanţilor diplomatici ai Phenianului în străinătate.

După săptămâni de tăcere totală, un judecător de instrucţie spaniol a dezvăluit săptămâna aceasta o serie de informaţii despre acest asalt şi despre comandoul care l-a comis. Mai mulţi ai grupului sunt vizaţi de un mandat internaţional de arestare. Presupusul său şef este un anume Adrian Hong Chang, de naţionalitate mexicană, dar care este rezident în Statele Unite.

”Suntem un grup de transfugi care s-au adunat împreună cu compatrioţi din întreaga lume”, afirmă DCC într-un comunicat publicat pe site.

Diverse pregătiri în vederea răsturnării de la putere a dictatorului nord-coreean Kim Jong Un sunt încurs, însă ele au fost obstrucţionate de zarva mediatică, adaugă grupul.

”Activităţile membrilor au fost suspendate provizoriu. Presa trebuie să se abţină să-şi bage nasul în afacerile grupului nostru şi membrilor noştri. Ne aşteaptă lucruri mai mari”, se avertizează în comunicat.

Grupul nu oferă vreun indiciu despre locul unde se află. Însă el nu colaborează cu nord-coreeni care au fugit în Coreea de Sud, ”din raţiuni stricte de securitate”, se subliniază în comunicat.

Prin acest text, DCC oferă pentru prima oară informaţii despre membrii săi.

Grupul a apărut în 2017, când a publicat pe Internet o înregistrare video cu fiul fratelui vitreg asasinat al lui Kim Jong Un, precizând că-i asigură protecţia.

Informaţiile despre Apărarea Civilă Cheollima, care-şi ia numele de la un car înaripat coreean mitic, sunt rare. Unii speculează însă despre eventuale legături cu serviciile de informaţii sud-coreene.

CIA ŞI FBI

Potrivit unor analişti, aceeastă plasare a reflectoarelor asupra activiştilor din cadrul DCC ar putea să fie atât un lucru bun, cât şi un lucru rău pentru operaţiunile sale viitoare.

”Ei pot să primească ajutor internaţional de la forţe ostile Phenianului. Există o atmosferă mai propice ca ei să poarte campanii mai deschise, mai publice”, consideră Ahn Chan-il, un transfug nord-coreean devenit cercetător la Seul.

Însă Shin Beom-cheol, un cercetător de la Institutul de Studii Politice Asan, ei se expun de-acum represaliilor Phenianului. ”Dacă îşi deschid un birou în Asia de Sud-Est sau în Statele Unite, ei riscă un atac nord-coreean”.

Potrivit lui Park Sang-hak, un nordcoreean care a fugit în Sud şi care spune că cunoaşte DCC, majoritatea membrilor săi sunt transfugi instalaţi în Statele Unite şi titulari ai cetăţeniei americane.

El afirmă că Kim Han Sol, fiul fratelui vitreg al lui Kim Jong Un asasinat în februarie 2017 pe aeroportul Kuala Lumpur, este unul dintre membrii grupului. El ar trăi în Statele Unite sub protecţia FBI.

Cotidianul spaniol El Pais, care citează surse din cadrul poliţiei şi contraspionajului spaniol (CNI), dezvăluie că cel puţin doi dintre membrii comandoului de la Madrid ”au legături cu serviciile secrete din Statele Unite”, şi anume CIA.

Iar în comunicatul în care a revendicat asaltul miercuri, DCC afirmă că a împărtăşit ”informaii de o enormă valoare cu FBI”, după raidul la amabsada nord-coreeană în capitala spaniolă.

Şeful comandoului, Adrian Hong Chang, militează de mult timp în favoarea drepturilor omului şi este un om-cheie, adaugă Park. În decembrie 2006, el a fost arestat în China, împreună cu alţi doi activişti care încercau să ajute şase nord-coreeni fugari. Toţi au fost eliberaţi în zece zile.

”Este o persoană foarte hotărâtă, care îşi pune întotdeauna ideile în practică”, dă asigurări Park.

Adrian Hong Chang a deschis ulterior un cabinet de consultanţă intitulat Pegasus Strategies, ceea ce sugerează o legătură cu numele calului coreean Cheollima. Pegas este un cal înaripat din mitologia greacă.

Luna trecută, grupul s-a autoproclamat guvern în exil, intitulat "Joseon liber”, numele dinastiei care a ocupat tronul coreean din 1392 în 1910, anul anxării de către Japonia.

DCC a anunţat, în trecut, că şi-a oferit ”protecţia” unor ”compatrioţi” şi a mulţumit unor ţări ca Olanda, China şi Statele Unite pentru ajutorul pe care li l-au dat. El a subliniat că ”nu vrea nimic în schimb”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.