În total 40 de copii au fost ucişi în manifestaţii, în Fâşia Gaza, la bariera de securitate israeliană, unde au loc confruntări cu armata israeliană, a anunţat joi Fondul ONU pentru Copii (UNICEF), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la 30 martie 2018, adunări în cadrul unui ”mare marş al întoarcerii” au loc vinerea în Fâşia Gaza, în apropiere de bariera de securitate care încercuieşte ermetic enclava palestiniană, păzită de armata israeliană.

Manifestanţi palestinieni protestează faţă de blocada israeliană şi cer întoarcerea refugiaţilor palestinieni izgoniţi sau care au plecat de pe pământurile lor la înfiinţarea Israelului, în 1948.

”În ultimele 12 luni, aproximativ 40 de copii au fost ucişi în aceste manifestaţii”, a subliniat Geert Cappelaere, directorul regional al UNICEF în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, citat într-un comunicat al organizaţiei ONU.

”Potrivit autorităţilor, alţi aproximativ 3.000 au fost spitalizaţi după ce au fost răniţi, iar mulţi au rămas invalizi pe viaţă”, a adăugat el, cu două zile înainte împlirii unui an de la începutul acestor manifestaţii.

Cel puţin 258 de plaestinieni au fost ucişi în tiruri israeliene de la 30 martie 2018, marea majoritate în adunări la bariera de securitate, ceilalţi în atacuri aeriene ca represalii faţă de acte de agresiune provenind din Fâşia Gaza.

Doi militari israelieni au fost ucişi de atunci.

Armata israeliană afirmă că nu face decât să-şi apere frontiera şi teritoriul.

”UNICEF îşi reiterează indignarea faţă de numărul foarte mare de copii ucişi şi răniţi” în decurs de un an, în cadrul conflictului armat între israelieni şi palestinieni, a subliniat Geert Cappelaere.

În afară de tensiuni la bariera de securitate israeliană cu Fâşia Gaza, regiunea se confruntă cu o intensificare a violenţelor în ultimele luni, ultimul episod petrecându-se în urmă cu doar câteva zile, în urma unui tir de rachetă din Fâşia Gaza care a distus o casă la nord de tel Aviv şi s-a soldat cu şapte răniţi - inclusiv trei copii.

Calmul a revenit de miercuri în Fâşia Gaza şi în localităţile israeliene din jurul enclavei.

”Le amintim tuturor părţilor că au responsabilitatea de a acorda întotdeauna prioritate protecţieii vieţii, sănătăţii şi bunpsptprii copiilor”, a subliniat Geert Cappelaere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.