Guvernul austriac a anunţat că ar putea desfiinţa o grupare de extremă-dreapta care a primit o donaţie de la principalul suspect din atacurile de la cele două moschei din Noua Zeelandă, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cancelarul Sebastian Kurz a informat că guvernul face investigaţii pentru a afla dacă Mişcarea Identitariană din Austria (IBO) este „o organizaţie teroristă”.
 
Procurorii au confirmat că liderul grupării, Martin Sellner, a primit în jur de 1.500 de euro de la Brenton Tarrant.
 
Sellner a confirmat donaţia însă a negat că ar avea vreo legătură cu Tarrant.
 
Tarrant, un bărbat australian de 28 de ani autoproclamat rasist, a fost pus sub acuzare pentru crimă în legătură cu atacurile la cele două moschei din Christchurch în care au murit 50 de persoane.
 
„Putem să confirmăm acum că a existat susţinere financiară, drept urmare există o legătură între atacatorul din Noua Zeelandă şi Mişcarea Identitariană din Austria”, a afirmat Kurz.
 
„Poziţia noastră este foarte clară, nu are loc în societatea noastră niciun fel de extremism, fie că este vorba de islamişti radicali sau de fanatici extremişti de extremă-dreapta”, a precizat Kurz.
 
El a afirmat că IBO va fi desfiinţată dacă se va stabili că este o organizaţie teroristă.
 
Partidul Poporului Austriac, condus de Kurz, se află într-o coaliţie de guvernare cu Partidul Libertăţii de extremă dreapta, Austria fiind astfel singura ţară din Europa occidentală cu o prezenţă de extremă dreapta în guvern.
 
Într-un videoclip postat luni, Sellner a declarat că a primit un e-mail care conţinea o donaţie „disproporţionat de mare” de la o persoană numită „Tarrant”. El a afirmat că a trimis un e-mail în care i-a mulţumit, la fel ca la toate donaţiile.
 
„Nu am nicio legătură cu acest atac terorist”, a afirmat Sellner, argumentând că organizaţia sa este o grupare anti-imigranţi paşnică.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.