Tsvetan Tsvetanov, liderul adjunct al partidului GERB, aflat la putere în Bulgaria, şi-a dat demisia din parlament miercuri în urma unui scandal privind achiziţionarea de apartamente de lux la preţuri preferenţaile care a dus deja la demisia altor trei politicieni importanţi, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tsvetanov, cel care conduce grupul parlamentar al partidului, a declarat că nu a făcut nimic greşit însă doreşte să încheie speculaţiile conform cărora el şi-ar putea folosi puterea pentru a împiedica investigaţia.

„Nu am nimic de care să-mi fie ruşine”, a declarat Tsvetanov în faţa reporterilor la întoarcerea sa dintr-o călătorie de afaceri în SUA şi după o întâlnire cu premierul Boyko Borissov.

„Nu am încălcat niciodată, în nicio circumstanţă, legea”, a afirmat el.

Ministrul Justiţiei din Bulgaria şi alţi doi adjuncţi de miniştri şi-au dat deja demisia în urma informaţiilor conform cărora ei au cumpărat apartamente spaţioase într-o suburbie din Sofia la preţuri cu mult sub cele ale pieţei de la acelaşi dezvoltator imobiliar în 2018. Toţi au negat acuzaţiile.

Informaţiile au devenit publice în urma investigaţiilor efectuate de organizaţia non-guvernamentală Fondul Anti-Corupţie (FAC) şi de ramura bulgară a Radio Europa Liberă şi a site-ului de investigaţii Bivol.

Comisia Anti-Corupţie a statului bulgar a lansat o anchetă privind aceste afaceri şi a informat că va investiga toate vânzările din 2018 ale acestui dezvoltator imobiliar.

Socialiştii, partidul din opoziţie, care boicotează parlamentul de la jumătatea lui februarie, au cerut din nou organizarea de alegeri anticipate, acuzând guvernul lui Borissov că nu combate corupţia la nivel înalt.

Tsvetanov a declarat că va rămâne liderul adjunct al GERB şi că va coordona campania partidului pentru alegerile europarlamentare de pe 26 mai.

Bulgaria rămâne printre cele mai corupte state din UE, conform grupării anti-corupţie Transparency International. Niciun oficial bulgar nu a fost trimis la închisoare pentru acuzaţii de corupţie.

Corupţia la nivel înalt este principalul obstacol al ambiţiilor Bulgariei să atragă mai multe investiţii străine şi să intre în zona Schengen, conform analiştilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.