Ministerul Transporturilor este aproape de a instaura haosul în infrastructura de transport, în contextul în care vrea să permită emiterea de autorizaţii de construire fără a fi obţinute avizele necesare, ceea ce ar putea duce chiar la suspendarea plăţilor din fonduri nerambursabile de către Uniunea Europeană (UE), a anunţat, miercuri, Asociaţia Pro Infrastructură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă pus săptămâna trecută în consultare publică, ministerul ar vrea să permită emiterea de autorizaţii de construire fără a fi obţinute avizele.

”O primă modificare nefericită este emiterea de autorizaţii de construire fără a fi obţinute avizele, acordul de mediu, chiar fără studii sau proiect tehnic! Ne întrebăm retoric ce va executa constructorul în teren dacă nu are aprobate soluţiile tehnice. Va lucra pe bâjbâite”, au scris reprezentanţii ONG-ului, pe pagina de Facebook.

Măsura este justificată printr-o procedură similară de obţinere a autorizaţiei de construire în caz de calamităţi naturale şi situaţii de criză, dar într-un context în care este vorba de construcţia unor autostrăzi care trebuie temeinic pregătite, potrivit ONG-ului. O altă prevedere se referă la posibilitatea de schimbare a soluţiilor tehnice fără a fi necesară modificarea acordului de mediu.

”Aşadar, dacă acesta impune un ecoduct (pasaj pentru animale), el poate fi eliminat fără a fi notificată ANPM (Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului – n.r.). Practic, aşa se pot eluda cerinţele acordului de mediu”, a anunţat asociaţia.

Mai mult, ministerul vrea să includă aici posibilitatea de a se construi drumuri de viteză în orice arii naturale, inclusiv zonele de protecţie integrală.

”Şi noi vrem autostrăzi, dar nu cu orice preţ, nu distrugând natura. Ea trebuie să fie ocrotită prin norme stricte, iar noi să facem drumurile respectând infrastructura verde în care locuim. Proiectul legislativ propus este un dezastru total inoportun. "Soluţiile" prevăzute nu rezolvă cauzele blocajelor, ba dimpotrivă, le adâncesc”, a anunţat asociaţia.

ONG-ul avertizează că, în aceste condiţii, Uniunea Europeană (UE) ar putea să suspende plăţile din fonduri nerambursabile dacă aceste măsuri vor fi adoptate, sau chiar ar putea porni procedura de infringement contra României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.