Cancelarul austriac Sebastian Kurz a cerut autorităţilor să investigheze „ferm” posibile legături între un grup naţionalist austriac şi atacatorul din Noua Zeelandă, după ce s-a aflat că Martin Sellner, liderul Mişcării Identitariene din Austria ar fi primit o donaţie de la atacator, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sellner a informat pe reţelele sociale că poliţia i-a percheziţionat apartamentul luni şi i-au confiscat mai multe dispozitive electronice după ce a primit o donaţie „disproporţionat de mare” de la o persoană numită Tarrant, acelaşi nume de familie cu cel al atacatorului din Noua Zeelandă.

Christoph Poelzl, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, a confirmat că serviciile secrete austriece – BVT – au percheziţionat apartamentul lui Sellner din Viena la cererea procurorilor din Graz.

„Orice legătură între atacatorul din Christchurch şi membri ai Mişcării Identitariene din Austria trebuie să fie investigată în mod exhaustiv şi ferm”, a scris Kurz pe Twitter, adăugând că a discutat cu ministrul Justiţiei Josef Moser despre acest caz.

„Este important ca sistemul judiciar independent să folosească toate mijloacele necesare şi resursele pentru a coordona investigaţie împreună cu serviciile de securitate şi a expune aceste reţele. Trebuie să existe o claritate totală privind toate activităţile extremiste”, a precizat el.

Hansjoerg Bacher, un purtător de cuvânt al procurorilor din Graz, a informat că procurorii au aflat de donaţie prin intermediul unei investigaţii asupra unor posibile ilegalităţi financiare comise de Sellner.

El nu a confirmat când  a avut loc donaaţia, însă a afirmat că era mult mai mare decât alte donaţii primite de Sellner sau de mişcarea sa.

„Majoritatea donaţiilor erau în jur de sute sau mii de euro iar donaţia sa era de câteva sute de mii de euro. Astfel că a ieşit în evidenţă iar evenimentele din Noua Zeelandă au ridicat suspiciuni”, a afirmat Bacher.

Bacher a precizat că investigaţia împotriva lui Sellner este bazată pe legile anti-terorism ale Austriei. „Trebuie să aflăm dacă există o conexiune şi dacă da, dacă este una ilegală”, a afirmat Bacher.

Sellner a negat că ar avea legătură cu masacrul de pe 15 martie, în care au fost ucişi 50 de musulmani la două moschei din oraşul neozeelandez Christchurch.

Australianul Brenton Tarrant a fost arestat la o oră de la atac şi a fost pus sub acuzare pentru crimă.

„Nu am avut legătură cu atacul”, a afirmat Sellner într-un videoclip postat pe YouTube, adăugând că va dona banii către o organizaţie caritabilă.

El a sugerat că motivul donaţiei a fost acela de a provoca măsuri de represiune împotriva „patrioţilor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.