Şeful Statului Major al armatei algeriene Ahmed Gaid Salah a propus marţi ca preşedintele Abdelaziz Bouteflika, slăbit de boală şi contestat în stradă, să fie declarat inapt să exercite puterea, în virtutea Constituţiei, sau să demisioneze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Generalul Gaid Salah, care este totodată adjunct al ministrului Apărării şi este considerat unul dintre personajele cele mai puternice ale puterii algeriene, a făcut acest anunţ-surpriză la mai bine de o lună de la începutul unei contestări populare fără precedent.

Pentru a scoate această ţară petrolieră din criză, acest om loial lui Bouteflika a îndemnat la lansarea procedurii prevăzute de Articolul 102 al Constituţiei, ce poate fi aplicat atunci când preşedinele Republciii, ”din cauza unei boli grave şi de durată, se află în imposibilitate totală de a-şi exercita funcţiile” sau în caz de demisie.

De-acum mingea se află în terenul lui Bouteflika însuşi, dacă alege să demisioneze, sau în cel al preşedintelui Consiliului Consituţional Tayeb Belaiz, un apropiat al preşedintelui, căruia-i revine să lanseze procedura ce permite declararea şefului statului inapt să-şi exercite funcţia.

Doar câteva claxoane au salutat vestea la Alger, potrivit unor jurnalişti AFP.

Bouteflika, în vârstă de 82 de ani şi aflat la putere din 1999, este slăbit de sechele ale unui accident vascular cerebral (AVC) care, din 2013, îl împiedică să se adreseze în mod direct algerienilor şi care i-au rărit apariţiile publice.

”Devine necesar, chiar imperativ, să se adopte o soluţie în vederea ieşirii din criză”, a declarat generalul Gaid Salah, numit în 2004 de către şeful statului la conducerea acestei puternice instituţii. El a îndemnat la o soluţie care să răspundă ”revendicărilor legitime ale poporului”, conform Constituţiei, şi care să garanteze ”stabilitatea statului”.

SOLUŢIE DE ”CONSENS”

Această ”soluţie, în măsură să conducă la un consens (...) şi să se bucure de unanimitatea tuturor părţilor, este cea prevăzută de Constituţie, în articolul ei 102”, a continuat şeful Statului Major, într-un discurs pe care l-a susţinut într-una dintre vizitele sale regulate la unităţi, pe teren, difuzată de televiziunea naţională.

Articolul 102 al Constituţiei prevede ca preşedintele Consiliului Naţiunii (Camera superioară a Parlamentului) să exercite interimatul în cazul ”incapacităţii” şefului statului atunci când, ”din cauza unei boli grave şi de durată”, acesta ”se află în imposibilitatea de a-şi exercita funcţiile”.

Cele două camere ale Parlamentului, la propunerea Consiliului Constituţional, ”reunit de drept”, adoptă prin vot cu o majoritate de două treimi ”starea incapacităţii”.

Dacă ”incapacitatea” continuă după un termen de 45 de zile, puterea este declarată ”vacantă”. Interimatul continuă maximum 90 de zile, în care se organizează alegeri prezidenţiale.

Articolul 102 prevede această procedură de ”vacantare” şi în cazul demisiei preşedintelui Republicii.

Contestarea, în Algeria, o ţară membră a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEP), a fost declanşată la 22 fenruarie de manifestaţii masive împotriva anunţului candidaturii lui Bouteflika la un al cincilea mandat.

”ÎNTREG SISTEMUL”

În faţa presiunii străzii, preşedintele algerian a renunţat la această candidatură, însă a amânat sine die alegerile prezidenţiale prevăzute la 18 aprilie, prelungindu-şi mandatul actual până la organizarea unui scrutin la o dată incertă, în urma unei ”Conferinţe Naţionale” însărcinate să elaboreze o nouă Constituţie.

Această soluţie a fost respinsă în totalitate de către manifestanţi.

Strada algeriană a rămas circumspectă după declaraţiile generalului Gaid Salah.

Acest anunţ ”nu va rezolva criza. Poporul nu cere doar plecarea lui Bouteflika, ci a întregului sistem” aflat la putere, a declarat pentru AFP o studentă la turism, Oumeima Khellaf, în vârstă de 24 de ani.

În opinia lui Mohand Chertouk, un electrician în vârstă de 36 de ani, este vorba ”doar despre o schimbare profundă, altfel criza va dura”.

Un student la gestiune financiară, Amine Iken, în vârstă de 23 de ani, consideră că ”puterea caută doar să câştige timp, încercând să calmeze strada”. Însă ”manifestanţii nu se vor opri, pentru că poporul vrea plecarea întregului sistem şi nu doar a lui Bouteflika".

În ceea ce priveşte partidele politice, larg marginalizate de mişcarea de contestare, Mişcarea Societăţii pentru Pace (MSP), principala formaţiune islamistă, a denunţat apelul la Articolul 102, care ”nu permite punerea în aplicare de reforme” odată aplicat şi care împiedică viitoare ”alegeri libere”.

MSP, care a rupt cu majoritatea prezidenţială din 2012, a îndemnat armata ”să se mulţumească să însoţească clasa politică în căutarea unei soluţii”.

Frontul Forţelor Socialiste, cel mai vechi partid de opoziţie, a denunţat ”o lovitură în forţă împotriva voinţei populare (...) privind plecarea sistemului şi oamenilor săi şi nu doar a şefului statului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.