Autorităţile norvegiene au iniţiat sâmbătă evacuarea spectaculoasă cu elicopterul a aproximativ 1.300 de pasageri de la bodul unei nave de croazieră, care se confruntă cu o problemă de motor, în largul litoralului norvegian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nava de croazieră Viking Sky a lansat un semnal SOS, probleme cu motorul în condiţii meteorologice nefavorabile”, a anunţat Centrul de salvare din sudul Norvegiei pe Twitter..

În alt mesaj postat pe Twitter, poliţia locală a anunţat că cei 1.300 de pasageri urmau să fie evacuaţi pe uscat.

”Vaporul are doar un motor care funcţionează, iar vântul este destul de puternic. Preferăm ca oamenii să fie pe uscat şi nu la bordul navei”, a declarat pentru AFP şeful însărcinat cu operaţiuni în cadrul poliţiei Tor Andre Franck.

Către ora locală 16.30 (16.30, ora României), aproximativ 100 de persoane fuseseră evacuate cu elicopterul.

Cinci elicoptere au fost trimise la faţa locului, pentru a face naveta de la navă la uscat cu pasageri evacuaţi, a anunţat Centrul de salvare.

Imagini publicate de presa norvegiană, filmate de pe uscat, surprind silueta mare şi albă a pachebotului, survolat de elicoptere, pe o mare agitată şi cu rafale de vânt puternice.

Fiecare elicopter transpoortă 15-20 de persoane, prin rotaţie.

”Va lua timp să evacuăm toată lumea”, a anunţat Franck.

Incidentul a avut loc la ora locală 14.00, la câteva mile marine în largul regiunii Møre og Romsda, în vestul Norvegiei, unde au avut loc deja mai multe naufragii.

”Este periculos să te confrunţi cu probleme la motor în aceste ape, care ascund numeroase recife”, a declarat Franck, precizând că valuri atingeau până la opt metri sâmbătă.

Vaporul venea de la Tromsø (nord) şi se îndrepta către Stavanger (sud-vest).

Nave aparţinând Pazei de Coastă şi salvamarilor au fost trimise în zonă. un centru de primire a fost înfiinţat pe uscat în vederea găzduirii persoanelor evacuate.

Un remorcher se îndrepta sâmbătă-după-amiaza către Viking Sky, în speranţa să-l poată tracta către un port din regiune, ceea ce i-ar scuti pe salvatori de la evacuarea tuturor pasagerilor cu elicopterul.

”Nava este stabilă. Ea a aruncat ancora, iar unul dintre motoare funcţionează”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a centrului de salvare, Borghild Eldøen.

Viking Sky se află la aproximativ doi kilometri de coastă.

Salvatorii au anunţat doar un rănit uşor.

”Pentru moment, totul pare să decurgă corect”, a declarat alt purtător de cuvânt al salvatorilor, Einar Knutsen, la postul public NRK.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.