Guvernele italian şi chinez au semnat sâmbătă un protcol al unui acord ”cu caracter neconstrângător” care să pecetluiască intrarea Italiei în ”noile drumuri ale mătăsii”, în pofida unor îngrijorări la Washington şi Bruxelles, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Italia este primul stat membru al Grupului Celor Şapte (G7) care intră în acest proiect faraonic de infrastructuri maritime şi terestre lansat de Beijing în 2013.

Preşedintele Comisiei Naţionale chineze pentru Dezvoltare He Lifeng şi ministrul italian al Dezvoltării Economice Luigi Di Maio, vicepremier şi liderul Mişcării Cinci Stele (M5S, antisistem, populişti) au semnat în mod solemn documentul, în prezenţa preşedintelui chinez Xi Jinping şi a şefului Guvernului italian Giuseppe Conte.

În cadrul aceleiaşi ceremonii, 29 de contracte şi protocoale de acorduri au fost semnate - două treimi la nivel instituţional, iar o treime la nivel de întreprinderi.

Presa italiană scrie că aceste acorduri însumează cinci până la şapte miliarde de euro - dar vizează un ”potenţial” de 20 de miliarde de euro potrivit cotidianului economic Il Sole 24 Ore - şi prevăd investiţii chineze, pentru moment limitate, în porturile strategice Genova şi Trieste.

DELOCALIZARE A MECIURILOR ECHIPEI ITALIENE

Contractele vizează grupul Ansaldo, un producător de turbine, şi grupul Danieli, care obţine un contract în valoare de 1,1 miliarde de euro în vederea construirii unei instalaţii siderurgice în Azerbaidjan.

Acordurile prevăd deschiderea pieţei chineze portocalelor italiene, un parteneriat al gigantului chinez al turismului Ctrip cu aeroporturi de la Roma, compania de căi ferate Trenitalia şi Muzeul Ferrari de la Modena (centru), programe de înfrăţire sau o colaborare între televiziunile publice şi agenţiile de presă chineze şi italiene.

Beijingul ar fi vrut să găzduiască în China meciuri din Seria A, însă reglementările FIFA interzic acest lucru, iar Federaţia italiană preconizează să delocalizeze meciuri ale echipei naţionale şi meciuri din cupe ale Italiei şi să formeze arbitri chinezi în arbitraj video, foarte criticaţi în Italia.

În schimb, având în vedere reticenţe exprimate de Washington sau Bruxelles, dar şi în cadrul Guvernului populist şi de extremă dreapta italian, faţă de apropiere unilaterală între Italia şi China, aproximativ 20 de alte acorduri aflate în discuţie în utimele luni au fost suspendate.

”Prin acest protocol de acord, suntem conştienţi că, dincolo de oportunitate, există de asemenea un risc”, a dat asigurări la radio secretarul de stat italian însărcinat cu Economia Michele Geraci, un fervent aprător la Roma al cauzei chineze, care a predat timp de zece ani în China.

Exporturile italiene către China nu au depăşit 13 miliarde de euro anul trecut şi reprezintă de şapte ori mai puţin decât cele ale Germaniei.

Primit, vineri de către omologul său italian Sergio Mattarella, Xi Jinping a dat asigurări că ”partea chineză doeşte schimburi comerciale în ambele sensuri şi un flux de investiţii în ambele sensuri”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.