Ultimul teritoriu al Statului Islamic (SI) în Siria a fost cucerit, au anunţat sâmbătă Forţele Democratice Siriene (FDS), alianţa abarbo-kurdă susţinută de occidentali, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Califatul” autoproclamat al grupării Islamice Statul Islamic (SI) a fost total eliminat, după cucerirea de către o forţă arabo-kurdă susţinută de Statele Unite în ultimul teritoriu controlat de jihadiştii în Siria, a anunţat sâmbătă această forţă, conform AFP.

”Forţele Democratice Siriene (FDS) declară eliminarea totală a aşa-zisului Califat şi o înfrângere teritorială 100% a SI”, a anunţat, într-un comunicat, un purtător de cuvânt FDS, Mustefa Bali.

După o lună de confruntări armate, FDS au reuţit să cucerească ultimele poziţii jihadiste la Baghouz, un sat situat în estul Siriei, în apropierea frontierei cu Irakul.

”Baghouz a fost aeliberat. Victoria împotriva Daesh a fost cucerită”, a anunţat Mustefa Bali pe Twitter.

Aceste confruntări au fost violente împotriva ultimilor jihadişti, a precizat purtătorul de cuvânt, însă FDS şi-au ridicat steagul la Baghouz pentru a-şi sărbători victoria.

La apogeul său, în 2014, SI deţinea controlul asupra unui teritoriu cât Marea Britanie în Irak şi în Siria.

Organizaţia - vinovată de atrocităţi şi atentate sângeroase inclusiv în Europa - a impus în aceste teritorii domnia terorii.

TRUMP: SI, ÎNVINS ”100%”

Pe de altă parte, preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că SI a fost învins ”100%” în Siria şi le-a arătat unor jurnalişti hărţi cu regiuni care se aflau altădată sub controlul jihadiştilor.

”Iată SI şi iată ceea ce avem azi”, a declarat el arătând hărţile. Una dintre ele prezenta situaţia la faţa locului vineri şi arăta că nu mai exista cea mai mică prezenţă SI.

”Puteţi păstra harta”, le-a spus Trump jurnaliştilor după ce a coborât din avionul prezidenţial Air Force One şi s-a dus la reşedinţa sa privată de la Mar-a-Lago, în Floride.

”Califatul teritorial al SI a fost eliminat 100% în Siria”, a declarat la rândul său o purtoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

”SI foloseşte Internetul aproape mai bine ca oricine, însă toate aceste persoane sensibile la propaganda SI ştiu că sunt învinse la toate nivelurile”, a scris anterior Donald Trump pe Twitter.

”Nu e nimic de admirat la ei, ei vor încerca mereu să lase o urmă de speranţă, dar sunt nişte rataţi la capătul suflării”, a adăugat el.

”Gândiţi-vă la acest lucru înainte să va distrugeţi viaţa şi pe a familiei voastre!”, a adăugat el

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.