Proiecţii de spectacole, un tur ghidat şi o lansare de carte fac parte din programul Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti de Ziua mondială a teatrului, care va fi sărbătorită miercuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Sala Media, vor avea loc două proiecţii cu intrarea liberă (în limita a 130 de locuri disponibile): de la 11.30 , înregistrat pe peliculă, spectacolul „Egoistul”, după Jean Anouilh, cu Radu Beligan în rolul principal – actor a cărui longevivă carieră pe scenă i-a adus inclusiv o recunoaştere Guiness World Records. Spectacolul a avut premiera în 2004, s-a jucat neîntrerupt 10 stagiuni, cu peste 350 de reprezentaţii la sediu, în turnee interne şi internaţionale; de la ora 14.00, beneficiind de comentariul live al autorului Mihai Bodea, va fi proiectat un material documentar inedit, „Cronica filmată a reinventării TNB” (2008-2015). Proiecţia-conferinţă este bazată pe o arhivă video şi foto, planuri de arhitectură, interviuri şi apariţii în presă şi urmăreşte nu doar reconstrucţia clădirii Teatrului Naţional, ci şi poveştile oamenilor care au lucrat aici pe întreaga durată a şantierului de remodelare a clădirii. O parte din aceştia vor fi şi ei prezenţi în sală, martori ai propriei lor istorii.

De la ora 15.00, va începe turul ghidat în compania lui Ionuţ Corpaci, pentru a descoperi partea nevăzută a Teatrului Naţional şi pentru a afla unde şi cum se nasc spectacolele. Punctul de întâlnire va fi în foaierul din faţa intrării la Sala Media.

Pe traseu, vor fi vizitate expoziţiile temporare găzduite de foaierele teatrului: foaierele Sălii Studio - Salonul umorului francofon – expoziţie de benzi desenate, caricaturi şi fragmente din filme comice semnate de artişti din Argentina, Valonia-Bruxelles, Cehia, Egipt, Franţa, Liban, România, Ungaria şi Uruguay; Foaierul Media (aripa Intercontinental) – expoziţia comemorativă „Ştefan Bucătaru – 50 de ani de pictură”; rotonda din foaierul Sălii Mici - expoziţia retrospectivă aniversară „Ştefan Pelmuş 70, pictură”; foaierul Sălii Media (aripa Tudor Arghezi) - expoziţia de pictură a Noricăi Veşcă-Popescu, intitulată „Cercul”.

De la ora 18.00, la Librarium, librăria din foaierul Sălii Mari, are loc lansarea cărţii „Exerciţiu de echilibru”, de Andreea Tănăsescu, lector universitar doctor la U.N.A.T.C, coregraf, manager proiecte culturale, director al Asociaţiei Culturale A&A Associated Artist. Volumul publicat la editura Tritonic conţine patru piese de teatru şi va fi lansat în prezenţa autoarei.

La ora 20.00, vor începe spectacolele: la Sala Studio – „Scrisoarea”, după „O scrisoarea pierdută”, de I. L. Caragiale, în regia lui Horaţiu Mălăele; la Sala Pictură – „Cinci femei de tranziţie”, text scris şi regizat de Rodica Popescu Bitănescu; la Sala Atelier – „50 de secunde”, de Daniel Oltean, regia Eugen Gyemant; la Sala Mică – „(D)efectul Placebo”, creaţie colectivă / Proiect 9G la TNB.

Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete TNB sau online, de pe tnb.ro.

Ziua Mondială a Teatrului, sărbătorită pe 27 martie, a fost organizată pentru prima dată la Viena, în 1961, în timpul celui de-al IX-lea Congres mondial al Institutului Internaţional de Teatru. În 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de Centrele naţionale ale Institutului Internaţional de Teatru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.