Un bărbat de 35 de ani din judeţul Harghita a murit, vineri, după ce a fost atacat de un urs, într-o pădure din apropierea localităţii Crişeni. Bărbatul a fost rănit în zona toracelui în urma atacului, iar vecinii împreună cu care se afla au sunat la 112, însă medicii nu i-au putut salva viaţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe site-ul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita se arată că în cursul zilei de vineri, un bărbat de 35 de ani a fost atacat de un urs în timp ce efectua activităţi gospodăreşti în apropierea localităţii Crişeni.

"Acesta a intrat în pădurea la marginea cărei se afla cu doi vecini, iar datorită faptului că nu a răspuns la apelurile repetate, aceştia au mers după el constatând cu stupoare faptul că se afla întins la pământ, sângerând puternic în zona toracelui în urma atacului unui urs. Alarmaţi de gravitatea situaţiei, aceştia au apelat serviciul de urgenţă 112, dar eforturile medicilor de a-l ţine în viaţă au eşuat, bărbatul decedând", arată sursa citată.

"După informaţiile pe care le deţin, în cursul anului trecut s-au depus mai cereri pentru extragerea acestui exemplar periculos, însă nu s-a luat nicio măsură. Din păcate Ministerul Mediului şi angajaţii de aici nu şi-au făcut treaba şi trebuie să răspundă pentru aceasta”, a afirmat Borboly Csaba.

Preşedintele CJ Harghita susţine că există judeţe în care nu s-au înregistrat daune, unde populaţia de urs brun este foarte scăzută şi în care s-au aprobat extrageri ale exemplarelor de urs, însă în judeţul Harghita, unde s-au raportat numeroase daune şi au fost spitalizate nenumărate victime ale atacurilor de urs, doar o treime din totalul solicitărilor de extragere a exemplarelor de urs a fost aprobată.

"Pagube cu sutele şi spitalizări din cauza atacurilor de urs au loc aici, iar ministerul nu ia măsuri. Eu solicit doamnei ministru al mediului că dacă legea adoptată de Parlament şi atacată la Curtea Constituţională de preşedintele ţării, care face referire la protecţiei vieţii omeneşti şi prevede că pagubele pot fi plătite şi de către consiliile judeţene (...) prin intermediul unei OUG să se aprobe în cursul săptămânii viitoare această modificare legislativă pentru că viaţa oamenilor din judeţul Harghita este în continuare în pericol”, a afirmat Borboly Csaba.

El va solicita o anchetă în cadrul Ministerului Mediului pentru stabilirea persoanelor răspunzătoare în această situaţie.

"Vorbim foarte mult despre autonomie. Vedeţi, aici avem autonomie. Putem să facem orice, dar ajutor şi compasiune nu primim. Însă trebuie să clarificăm situaţia: cine este răspunzător pentru acest grav eveniment", a conchis Borboly Csaba.

Bărbatul care a murit avea două fiice, în vârstă de 9 şi 12 ani, pe care le creştea împreună cu mama lui. Pentru sprijinirea acestora, CJ Harghita anunţă că iniţiază o strângere de fonduri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.