Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, la sosirea la reuniunea Consiliului european, că există o şansă reală de a obţine o ieşire ordonată a Marii Britanii din UE şi a precizat că, oricum, drepturile cetăţenilor români din regat sunt foarte bine asigurate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Eu cred că avem o şansă reală să obţinem o ieşire ordonată a Marii Britanii. Oricum ar fi, cetăţenii români sunt prima procupare pe care o avem. Sigur, în varianta încheierii acordului, drepturile lor sunt foarte foarte bine asigurate, dar noi am purtat multe discuţii şi în bilateral, chiar eu am discutat în repetate rânduri cu dna prim-ministru May pentru a avea siguranţa că şi în cazul unul nou deal ajungem în bilateral la o înţelegere care este foarte bună pentru cetăţenii noştri şi, de partea cealaltă, pentru cetăţenii britanici. În această chestiune stăm bine”, a declarat preşedintele.

Klaus Iohannis a subliniat că varianta cea mai bună este încheierea unui acord.

„Este foarte bine că aseară am ajuns la o înţelegere comună, o înţelegere care are două variante. În cazul în care în Marea Britanie se acceptă acordul, se prelungeşte pentru a le da posibilitatea să-şi finalizeze legislaţia, în cazul în care nu se votează, atunci termenul de prelungire este doar 12 aprilie. O înţelegere care a fost acceptată imediat de partea britanică şi credem că e o înţelegere care ne dă o siguranţă şi nouă, UE27, că lucrurile merg mai departe, dar care dă o şansă reală şi Marii Britanii să se hotărască ce doreşte în definitiv”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Liderii europeni au decis joi seara să acorde Regatului Unit două opţiuni în vederea amânării Brexitului după data prevăzută iniţial, la 29 martie, stabilind de-acum 12 aprilie ca dată fatidică, relatează AFP.

Potrivit acestei oferte, dacă deputaţii britanici aprobă săptămâna viitoare acordul divorţului încheiat în noiembrie cu UE, data Brexitului va fi amânată până la 22 mai.
 
În cazul unei noi respingeri, Londra va avea termen până la 12 aprilie să decidă dacă organizează alegeri europene. Acest lucru îi va permite atunci să ceară o nouă amânare a cărei dată nu a fost stabilită.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.