Guvernul sirian a condamnat, vineri, declaraţii ale preşedintelui american Donald Trump, potrivit căruia a venit vremea ca Statele Unite să recunoască suveranitatea israeliană în partea ocupată şi anexată de către Israel a Platoului Golan sirian, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Declaraţia lui Trump ilustrează ”susţinerea oarbă de către Statele Unite” a Israelului, apreciază, într-un comunicat publicat de agenţia oficială siriană de presă Sana, o sursă oficială de la Ministerul sirian de Externe, care subliniază că Damascul este hotărât să recucerească Platiul Golan ”prin toate mijloacele posibile”.

Declaraţiile lui Donald Trump nu schimbă cu nimic ”realitatea că Platoul Golan va rămâne sirian”, subliniază această sursă, apreciind că ele reflectă o încălcare flagrantă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

La Moscova, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe a declarat, citată de agenţia rusă de presă RIA Novosti, a apreciat că orice schimbare a statutului Platoului Golan ar reprezenta o încălcare flagrantă a deciziilor ONU cu privire la această problemă.

De asemenea, Iranul, marele aliat regional al regimului lui Bashar al-Assad, a denunţat drept ilegală şi inacceptabilă o recunoaştere a Washingtonului a unei suveranităţi israeliene în Golan.

Israelul, care a cucerit Platoul Golan în 1967, în Războiul de Şase Zile, l-a anexat în 1981, ceea ce Consiliul de Securitate al ONU a declarat nul şi neavenit.

Declaraţiile pe care locatarul Casei Albe le-a făcut joi constituie o cotitură diplomatică din partea americanilor şi o susţinere binevenită pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, cu aproape trei săptămâni înaintea alegerilor legislative, prevăzute la 9 aprilie, anunţate ca strânse, comentează Reuters.

Şeful Guvernului israelian exercită de mult timp presiuni asupra Statelor Unite să recunoască suveranitatea Israelului în Platoul Golan şi a ridicat această problemă în prima sa întâlnire cu Donald Trump la Casa Albă, în februarie 2017.

MULŢUMIRI

Netanyahu a salutat joi voinţa lui Trump de a recunoaşte suveraitatea Israelului în partea ocupată şi anexată de către Israel a Platoului Golan sirian, relatează AFP.

”În momentul în care Iranul caută să folosească Siria drept o platformă pentru a distruge israelul, preşedintele trump recunoaşte, cu curaj, suveranitatea israeliană în Platoul Golan. Mulţumesc, preşedinte Trump!”, a scris Netanyahu pe Twitter.

Israelul a cucerit o mare parte a Platoului Golan - aproximativ 1.200 de kilometri pătraţi - în Războiul de Şase Zile, în 1967 şi a anexat-o în 1981.

Această anexare nu a fost recunoscută vreodată de comunitatea internaţională.

”După 52 de ani, a venit vremea ca Statele Unite să recunoască deplin suveranitatea Israelului în Golan, care are o importanţă strategică pentru statul Israel şi stabilitatea regională”, a scris joi pe Twitter Trump, rupând astfel cu poziţia comunităţii internaţionale.

Trump a făcut acest anunţ în ziua în care secretarul său de Stat Mike Pompeo a devent primul oficial american de rang înalt care s-a dus la Zidul Plângerii, la ierusalim, alături de premierul israelian, oferindu-i lui Benjamin Netanyahu o susţinere în plină campanie electorală în vederea alegerilor legislative.

Serviciile premierului israelian au anunţat că Netanyahu a discutat la telefon cu Donald Trump şi i-a mulţumit personal pentru poziţia sa cu privire la Platoul Golan.

Preşedintele american a rupt deja cu tradiţia americană şi consensul internaţional - recunoscând, în decembrie 2017, Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Ierusalimul de Est a fost cucerit de Israelul tot în 1967 şi anexat în 1981.

Comunitatea internaţională denunţă drept ilegală această anexare şi vrea ca statutul final al Oraşului Sfânt să fie stabilit prin negocieri israeliano-palestiniene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.